Site icon issue27.pl

Dieta a zdrowie jamy ustnej, czyli jakie produkty wspierają zdrowie naszych zębów?

materiał reklamowy

 

Mówi się „jesteś tym, co jesz” – to popularne powiedzenie nabiera jeszcze większego sensu, jeśli skupimy się na kondycji jamy ustnej. Ta część naszego organizmu jest często elementem świadczącym o ogólnym stanie zdrowia lub źródłem sygnału, że coś jest z nim nie tak. Dlatego to, co wypełnia naszą dietę, może nie tylko wpływać na poziom energii czy samopoczucie, ale również na kondycję zębów i dziąseł. Warto zatem przyjrzeć się codziennemu jadłospisowi i wzbogacić go o produkty sprzyjające zdrowiu jamy ustnej. Co więc należy jeść, żeby utrzymać jamę ustną w świetnym stanie, a czego lepiej unikać? 

Gdy spożywamy produkty zawierające cukier, nie tylko odżywiamy organizm, ale dostarczamy mu również pożywkę, która pośrednio może prowadzić do rozwoju próchnicy zębów i chorób dziąseł. Ten składnik karmi bakterie tworzące biofilm i przyczynia się w ten sposób do powstania płytki nazębnej. Bakterie próchnicotwórcze zamieniają cukier w kwas, który stopniowo uszkadza szkliwo na zębach. Wspomniany proces może prowadzić m.in. do próchnicy zębów. Te same bakterie wywołują także reakcję zapalną, której następstwem jest najczęściej uszkodzenie dziąseł, kości i innych struktur podtrzymujących zęby.

Takie produkty, jak słodycze czy dosładzane napoje sprzyjają powstawaniu próchnicy. Dlatego w diecie nakierowanej na zdrowie i piękne zęby warto zwrócić uwagę na to, aby w naszym menu pojawiały się również pokarmy, które sprzyjają zdrowiu jamy ustnej.

Cenne składniki diety

Owoce i warzywa, zwłaszcza zielone liściaste, są bogate w błonnik, który pomaga utrzymać zęby i dziąsła w odpowiedniej kondycji. Kolejną wartościową grupę produktów tworzą sery, mleko, jogurty naturalne i inne przetwory mleczne. Znajdujące się w nich wapń i fosforany pomagają w odbudowie szkliwa zębów.

Badania wskazują również na korzystne działanie tzw. polifenoli. Zawarte np. w zielonej herbacie, winogronach, jagodach czy skórkach owoców (np. jabłek) powstrzymują gromadzenie się bakterii, powstawanie biofilmu na zębach, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi stanu zapalnego dziąseł i wytwarzaniu kwasu atakującego zęby. Polifenole zawarte są również w czarnej herbacie, ale tu należy mieć na uwadze, że wypijana w zbyt dużych ilościach może spowodować powstawanie przebarwień na zębach. Wartościowymi elementami menu, które pomogą utrzymać zęby i dziąsła w świetnej formie, są produkty zawierające fluor, na przykład rodzynki, krakersy czy masło orzechowe.

Witaminy 

Dla zdrowia jamy ustnej bardzo istotne są witaminy. Jeśli dotyczy nas problem krwawiących i osłabionych dziąseł, to warto zadbać o obecność na naszym talerzu brokułów, papryki czy natki pietruszki. Te warzywa są cennym źródłem witaminy C, która pomaga utrzymać dziąsła w dobrym zdrowiu. Wpływa również na zmniejszenie skłonności do krwawień, a także spowalnia proces odsłaniania się szyjek zębowych.

Jajka, mleko, przetwory mleczne czy warzywa, takie jak marchewka i szpinak, to cenne składniki diety zapewniające organizmowi dawkę witaminy A. Ten element przeciwdziała rozwojowi próchnicy, zapobiega gromadzeniu się bakterii w jamie ustnej, a także pozytywnie wpływa na tkanki przyzębia. 

W codziennej diecie dla zdrowych zębów i dziąseł niezbędna jest również witamina D, która wpływa na poprawę kondycji uzębienia, utwardzając je. Dzięki niej znacznie zmniejsza się również skłonność do krwawienia dziąseł.

Czy należy myć zęby po każdym posiłku?

Najważniejsze w rutynowej higienie jamy ustnej jest szczotkowanie zębów przynajmniej dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Szczególnie istotne jest mycie zębów przed snem. Wydzielanie śliny, która jest elementem systemu oczyszczania jamy ustnej, spowalnia w nocy, przez co zwiększa się ryzyko nadmiernego gromadzenia się płytki nazębnej i rozwoju próchnicy. 

Istotne w pielęgnacji jamy ustnej jest również stosowanie pasty z fluorem, takiej na przykład jak ELGYDIUM Przeciwpróchnicowa pasta do zębów, która remineralizuje i chroni zęby. Zawarty w niej Fluorinol® zapewnia skuteczną ochronę przed działaniem kwasów powodujących powstawanie ubytków. Warto stosować ją równolegle z pastą do zębów ELGYDIUM Anti-Plaque zapobiegającą tworzeniu się płytki nazębnej oraz kamienia nazębnego, które są przyczyną problemów z dziąsłami. Aby utrzymać optymalną codzienną higienę jamy ustnej, pasta ta zawiera w składzie chloroheksydynę o działaniu oczyszczającym oraz węglan wapnia o działaniu polerującym i remineralizującym.

Profesjonalne produkty ELGYDIUM dostępne są w aptekach stacjonarnych i internetowych oraz w wybranych gabinetach stomatologicznych.

Exit mobile version