Od jakiegoś czasu ta zielona, japońska herbata króluje wśród miłośników zdrowego odżywiania, którzy dodają ją do wszystkiego; od zdrowych babeczek po latte. Warto zaznaczyć, że moda na MATCHĘ może wyjść nam na zdrowie.
Co jest MATCHA?
Charakterystycznie -intensywnie- zielona, sproszkowana herbata, spożywana przez japończyków podczas tradycyjnej, ceremonii picia herbaty cha-no-yu. Jej właściwości znane są od tysiącleci, jednak dopiero teraz zyskuje na popularności. Matchy przypisuje się przede wszystkim działanie antyoksydacyjne, czy zapobiegające rozwojowi m.in. nowotworów, nadciśnienia, chorób serca i tarczycy. Według naukowców jedna filiżanka Matchy to odżywcza równowartość 10 zwykłej zielonej herbaty. Oprócz przeciwdziałaniu chorobom jest również sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem kilogramów, dzięki związkowi o nazwie EGCG, który wspomaga metabolizm.