Gisele Bündchen należy do ścisłego grona Topmodelek, słynących ze spektakularnych karier, wspaniałych figur, godnej pozazdroszczenia urody oraz przyprawiających o zawrót głowy pensji . Większość z nich z czasem wykorzystuje rozpoznawalność i podejmuje się działalności wykraczających poza ramy ich zawodu. Dla przykładu Gisele w ciągu kilku ostatnich lat stała się guru w dziedzinie promocji zdrowego trybu życia, uwzględniającego zbilansowaną dietę, wysportowane ciało oraz równowagę psychiczną. Jakiś czas temu, na łamach portalu Vogue Paris, Bündchen oraz szef żywienia jej rodziny Allen Campbell wymienili sześć zasad, jakie Gisel stosuje w swojej diecie.
Ciekawi? Oto one:
ŚNIADANIE PEŁNE WITAMIN
Na śniadanie Gisel wraz ze swoją rodziną zjada posiłki, pełne świeżych warzyw i owoców.
„Około szóstej rano stajemy twarzą w twarz ze szklanką ciepłej wody i tłoczonej cytryny, aby zrównoważyć poziom alkaliczny organizmu i uruchomić system trawienny. Do tego popijamy rewitalizujący sok ziołowy oraz bogaty w witaminy koktajl , przygotowany w blenderze z organicznych owoców. Później, zjadamy jajka, awokado, bezglutenowy chleb i masło kokosowe. W weekendy Tom lubi jeść naleśniki owsiane.”
– wyznała w Vogue Paris Gisele
OWOCE I WARZYWA
Gisele uwielbia robić przekąski z sezonowych owoców. Modelka stara się łączyć różnego rodzaju owoce w małych ilościach, tak, aby zapewnić jak najwięcej witamin. Od truskawek i malin po jeżyny, jagody i kiwi – wszystkie produkty pochodzą z jej własnego ekologicznego ogródka.
MAGICZNA MOC SUPERFOODS
Zdecydowana większa część diety Gisel składa się z organicznych warzyw oraz produktów pełnoziarnistych, a mianowicie brązowego ryżu, komosy ryżowej, prosa i fasoli gotowanych na naturalnym oleju kokosowym. Ponadto produkty spożywcze zawierające biały cukier i białą mąkę są zakazane w domu.
„Obecnie kieruję się zasadą mówiącą, że „ciało jest jak świątynia” oraz że kochając i pielęgnując nasze ciała, możemy poprawić to, jak się czujemy. Mój ulubiony przepis to danie podzielone na siedem porcji z jarmużem, brokułami, komosą ryżową, awokado, burakiem, słodkimi ziemniakami i pomidorami koktajlowymi. Nadaje się na lunch, jak i na popołudnie lub podczas gorączkowego wieczoru. ”
– wyznaje Bunchen
CZERWONE MIĘSO TAK, ALE Z UMIAREM
Gisel przyznaje także, że kluczową częścią diety jest ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, które kiedyś jadła w większych ilościach niż obecnie. Modelka podkreśla, że jej posiłki składają się głównie z owoców, warzyw, zbóż, nasion, orzechów, ryb, a także kurczaka ekologicznego.
WCZESNA KOLACJA
Gisele stara się jeść kolację między 17:30 a 18:00, dzięki czemu żołądek ma czas na strawienie posiłku i należyty odpoczynek podczas snu. Supermodelka od dawna postępuje zgodnie z tą rutyną, aby utrzymać poziomy energii od momentu, gdy się budzi.
DETOKS 2 RAZY W ROKU
„Próbuję łączyć moją kurację oczyszczającą z wyciszeniem, ponieważ jest to idealny sposób na uspokojenie ciała i umysłu na weekend. Czuję, że ten fizyczny i psychiczny detoks pomaga nawet wzmocnić mój układ odpornościowy, ponieważ już nigdy nie choruję”.
– przyznaje modelka