Według redaktor naczelnej amerykańskiego Vogue, Anny Wintour jednym z najlepszych sposobów na spędzenie walentynkowego wieczoru jest domowa kolacja. Ulubionym daniem na taką okoliczność jest dyniowa carbonara autorstwa Bon Appétit. Jeśli więc szukasz idealnego prezentu na Walentynki, przedstawiamy Ci przepis i instrukcje, których potrzebujesz, aby przygotować niezapomniany wieczór dla wyjątkowej osoby w Dzień Zakochanych.
Składniki:
– 2 średnie dynie delicata
–2 łyżki oleju roślinnego
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-ok 170 gramów pancetty (nieskomplikowane; kawałek około 2,5 cm)
-ok 340 gram12 uncji bucatini lub spaghetti
-5 dużych żółtek jaj
-2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny Pecorino (do serwowania)
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 °. Przekrój dynię na pół, zeskrob nasiona i pokrój w poprzek na pół-księżyca o grubości ok 0,5 cm. Wlej olej do dużej miski; dopraw solą i pieprzem.
2.Ułóż plastry dyni na drucianym stojaku w dużej blaszce do pieczenia; umieść pancetta na stojaku obok dyni. Piecz, aż dynia będzie miękka, nie przybierze żadnego koloru i nadal zachowuje swój kształt, a pancetta jest rumiana (po naciśnięciu powinna wyglądać jak dobrze zrobiony stek), 30–35 minut. Przenieś dynię na talerz; odłożyć na bok.
3. Niech pancetta lekko ostygnie, a następnie pokrój na ćwiartki. Wlej tłuszcz wytopiony z blachy do pieczenia na dużą patelnię. Dodaj pancettę i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie chrupiąca, czyli około 4 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś pancettę do małej miski. W międzyczasie ugotuj makaron w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, od czasu do czasu mieszając, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując 1 szklankę wody do gotowania makaronu.
4.Przenieś makaron do patelni wraz z ½ szklanki wody do gotowania makaronu.
5. Delikatnie ubij żółtka i skórkę z cytryny w dużej misce. Pracując szybko, dodaj gorący makaron do mieszanki jajek i energicznie wrzucaj szczypcami, aż powstanie gęsty, błyszczący sos, około 4 minut. (Jeśli sos nadal wygląda na wodnisty, ciągle podrzucaj.)
Smacznego! <3