Site icon issue27.pl

Bezglutenowe, wegańskie Brownie – przepis

Już od jakiegoś czasu naszą uwagę przyciągają wegańskie słodycze. Są zdecydowanie zdrowsze od swoich klasycznych odpowiedników i doskonale sprawdzają się w przypadku osób na diecie, które do końca nie chcą rezygnować z małych przysmaków. Na portalu POOH znalazłyśmy przepis na bezglutenowe, wegańskie Brownie – przepis autorstwa Nikki Elisheva z bloga-My Sweet Belly. Jak je przygotować? 

SKŁADNIKI:

Baza:

 – 15 daktyli medjool

– 2 łyżki kakao w proszku

– 5ml wybranego mleka roślinnego

– 1/3 szklanki cukru owocowego  (opcjonalnie)

– 1 szklanka płatków owsianych

 – 1/2 szklanki syropu klonowego / lub innego syropu

– Szczypta himalajskiej różowej soli

– Opcjonalny dodatek: proszek maca o smaku karmelowym

Topping:

– 1/2 szklanki kawałków czekolady wegańskiej – rozpuszczonych (dodaj 1 łyżeczkę oleju kokosowego, aby rozcieńczyć czekoladę)

PRZYGOTOWANIE:

1. Zmiksuj składniki i wlej do wyłożonej tacy/ na blachę. Konsystencja powinna być lepka i przypominać piasek. Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, dodaj więcej owsa lub nasion. Jeśli mieszanina jest zbyt sucha, dodaj więcej syropu klonowego.

2. Rozpuść kawałki/ płatki czekoladowe i polej bazę brownie.

3. Zatrzymaj na 30 minut przed podaniem – można włożyć do lodówki

Smacznego!

Exit mobile version