Już od jakiegoś czasu naszą uwagę przyciągają wegańskie słodycze. Są zdecydowanie zdrowsze od swoich klasycznych odpowiedników i doskonale sprawdzają się w przypadku osób na diecie, które do końca nie chcą rezygnować z małych przysmaków. Na portalu POOH znalazłyśmy przepis na bezglutenowe, wegańskie Brownie – przepis autorstwa Nikki Elisheva z bloga-My Sweet Belly. Jak je przygotować?
SKŁADNIKI:
Baza:
– 15 daktyli medjool
– 2 łyżki kakao w proszku
– 5ml wybranego mleka roślinnego
– 1/3 szklanki cukru owocowego (opcjonalnie)
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1/2 szklanki syropu klonowego / lub innego syropu
– Szczypta himalajskiej różowej soli
– Opcjonalny dodatek: proszek maca o smaku karmelowym
Topping:
– 1/2 szklanki kawałków czekolady wegańskiej – rozpuszczonych (dodaj 1 łyżeczkę oleju kokosowego, aby rozcieńczyć czekoladę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Zmiksuj składniki i wlej do wyłożonej tacy/ na blachę. Konsystencja powinna być lepka i przypominać piasek. Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, dodaj więcej owsa lub nasion. Jeśli mieszanina jest zbyt sucha, dodaj więcej syropu klonowego.
2. Rozpuść kawałki/ płatki czekoladowe i polej bazę brownie.
3. Zatrzymaj na 30 minut przed podaniem – można włożyć do lodówki
Smacznego!