Tofu jest jednym z najbardziej znanych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Należy do grona produktów roślinnych bogatych w białko. Odznacza się również wysoką zawartością wapnia i fosforu. Ma on wielu swoich zwolenników, jak i osoby, które za nim nie przepadają ze względu na neutralny smak i strukturę. Według mnie właśnie ta subtelność w smaku i forma pozwalają stworzyć z niego przeróżne dania, od słodkich aż po wytrwane i ostre.
Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem tofu. Myślę, że po spróbowaniu przynajmniej jednego z nich, więcej osób przekona się do tego wyjątkowego produktu.
1.Bezjajeczna pasta z tofu
Jest to jedna z moich ulubionych past śniadaniowych. Świetnie sprawdzi się również jako imprezowy dip do maczania warzyw. Do jej przygotowania potrzebujesz:
kostki tofu naturalnego lub wędzonego
Sól, pieprz do smaku
Pół łyżeczki kala namak, inaczej zwanej czarną solą (jeśli używasz naturalnego tofu to polecam dać troszkę więcej)
Łyżka płatków drożdżowych
pół puszki ciecierzycy
Do przygotowania wegańskiego majonezu potrzebujesz:
pół szklanki aquafaby
3 łyżki płatków drożdżowych
Sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki musztardy
1/2 – 1 szklanki oleju
Aquafabę umieść w wysokim naczyniu z płatkami drożdżowym, musztardą, kala namak, solą i pieprzem. Miksuj wszystko około 5 minut, aż do ubicia aquafaby i połączenia pozostałych składników. Następnie stopniowo dolewaj olej podczas blendowania. Gęstość majonezu zależy od ilości dodanego oleju – im więcej dodasz, tym będzie on gęstszy.
Ciecierzycę i pół kostki tofu rozgnieć widelcem lub delikatnie zblenduj, aby małe kawałki wciąż były wyczuwalne. Następnie dodaj kilka łyżek majonezu i przypraw pieprzem, solą oraz płatkami. Na koniec rozkrusz w palcach pozostałą połowę tofu i dodaj do pasty. Wszystko wymieszaj i gotowe.
2. Tofu feta
Jest to idealny zamiennik sera w sałatce greckiej, a dzięki zwartej konsystencji, pokrojone kostki nie tracą swojego kształtu podczas mieszania. Do przygotowania potrzebujesz:
kostki naturalnego tofu
sok z ½ cytryny
oliwa z oliwek do zalania
2 ząbki czosnku
suszona lub świeża bazylia
sól i pieprz do smaku
kilka kaparów (opcjonalnie)
Tofu pokrój na małe kostki, a następnie umieść w słoiku z pozostałymi składnikami. Zalej oliwą tak, aby “ser” był w pełni przykryty płynem, a następnie zamknij szczelnie i wstaw minimum na noc do lodówki. W ten sposób przygotowane tofu może być przechowywane około 5 dni w lodówce (znika jeszcze szybciej :)).
3. Tofu z sosem orzechowym
W ten sposób przygotowane tofu świetnie sprawdzi się na kanapkę z marchewką a’la łosoś lub jako jeden ze składników wrapa. Do przygotowania tofu potrzebujesz:
kostki naturalnego tofu
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki sosu sojowego lub teriyaki
pieprz
Masło wymieszaj z sosem, cytryną i pieprzem, a następnie pokrój tofu w plasterki. Rozgrzej patelnię grillową, możesz dodać dosłownie odrobinę oliwy. Przygotowane plastry posmaruj sosem z obu stron, a następnie delikatnie grilluj.
4. Naleśniki z jagodowym twarożkiem
Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, a szczególnie w lecie gdy możemy dodać do nich wiele sezonowych owoców. Do przygotowania słodkiej wersji posiłku potrzebujesz:
szklanki roślinnego mleka
szklanki mąki orkiszowej
szczyptę soli i cukru
kostkę naturalnego tofu
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
erytrytol lub syrop z agawy wedle preferencji
szklankę jagód
Mąkę, mleko, odrobinę soli i cukru wymieszaj i odstaw na 5 minut. W tym czasie należy rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Gdy patelnia będzie wystarczająca ciepło smażymy tradycyjnie naleśniki.
Aby przygotować twarożek należy tofu, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, ulubiony słodzik i jagody zblendować razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy naleśniki wystygną, zawijamy, składamy w ulubiony sposób z twarożkiem.
5. Tofurnik kokosowy z truskawkami
Wygląda jak tradycyjny sernik na zimno z owocami, ale obiecuję, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
Do przygotowania potrzebujesz:
spód:
1 ½ szklanki płatków orkiszowych
¾ – 1 szklanki namoczonych i odsączonych daktyli
warstwa “serowa”
3 kostki tofu
1 puszkę mleka kokosowego (schłodzonego przez minimum noc w lodówce)
3 płaskie łyżeczki agaru
2 szklanki truskawek
½ – ¾ szklanki ulubionego słodzidła
skórkę i sok z połowy cytryny
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
Składniki na spód łączymy i blendujemy aż do uzyskania zwartej masy. Następnie układamy masę w naczyniu i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. W tym czasie w rondlu umieszczamy jedynie stałą część mleczka kokosowego, agar i gotujemy na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie mleczko i pozostałe składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Uzyskany krem wylewamy na spód i wkładamy z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc, aby masa stężała. Następnego dnia podajemy z plasterkami świeżych truskawek.
6. Rożki z twarożkiem i morelą
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka, które będę idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Do przygotowania potrzebujesz:
arkusz ciasta francuskiego
2 kostki tofu
sok z ½ cytryny
1-2 łyżeczki cukru waniliowego
5-6 łyżek brązowego cukru
pokrojone w małe cząstki morele
Tofu, z cukrem i sokiem z cytryny blendujemy na gładko. Arkusz ciasta kroimy na kwadraty i na każdym z nich układamy łyżeczkę masy i kilka kawałków moreli. Następnie składamy na pół i układamy na blaszce, którą wstawiamy na około 15-20 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni.
Polecam również pod morelą położyć kilka listków rozmarynu.
________________