Zdrowe, lekkie i pyszne sałatki przygotowane z sezonowych produktów to świetny pomysł na lunch. Przy aurze, która ostatnio nam sprzyja warto zjeść coś sycącego i bogatego w witaminy. Co więcej, produkty bez znacznej obróbki termicznej, zachowują więcej swoich wartości odżywczych.
Przygotowałam kilka moich ulubionych przepisów na sałatki, które dominują w moim jadłospisie. Mam nadzieję, że wybrane przeze mnie połączenia smakowe przypadną Wam do gustu lub zainspirują do poznania nowych, nieoczywistych lub nieznanych do tej pory połączeń smakowych.
Sałatka a’la cezar
Jest to w pełni roślinna alternatywa dla wszystkim dobrze znanej sałatki cezar, która klasycznie jest podawana z kurczakiem. W tej wersji, głównym składnikiem będzie ciecierzyca, a do jej przygotowania potrzebujesz:
pół puszki ciecierzycy lub szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 sałatę rzymską lub pół opakowania gotowej mieszanki sałat (ja jednak polecam wybrać rzymską, która świetnie zachowuje swoją chrupkość)
sól i pieprz
wegański majonez (może być gotowy, choć ja proponuję zrobic własny wkorzystując aquafabę po ciecierzycy, pod warunkiem, że spędziła ona dobę w lodówce. Własnoręcznie wykonany majonez będzie lżejszy, dzięki mniejszej ilości dodanego oleju)
Sałatka z “fetą”
Arbuz to niecodzienny składnik sałatki, jednak gwarantuję, że to połączenie Wam zasmakuje, a dodatkowo jest to świetny sposób na orzeźwienie podczas upalnych dni.
Do przygotowania potrzebujesz:
2 garstki rukoli
¼ arbuza
“fetę” z tofu (w wersji nie wegańskiej można wykorzystać klasyczną fetę)
1 łyżeczkę syropu z agawy
1 łyżeczkę octu balsamicznego
1 łyżkę oliwy z oliwek
sól i pieprz
kilka orzechów włoskich (opcjonalnie)
Na rukoli ułożyć kostki tofu-fety lub klasycznego greckiego sera. Arbuza pokroić w małą kostkę i dodać do reszty składników. Syrop, ocet, oliwę wymieszać razem z odrobinę soli i pieprzu, a następnie polać przygotowanym dressingiem sałatkę. Opcjonalnie na wierzch można dodać kilka podprażonych orzechów włoskich.
Aby przygotować domową wegańską fetę potrzebujesz:
1 kostkę naturalnego tofu
oliwę z oliwek
sól i pieprz
kilka kaparów
pół łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczkę płatków drożdżowych
Tofu pokrój w kostkę i włóż do słoiczka. Dodaj pozostałe składniki i zalej oliwą, aby całkowicie przykryła kostki “sera”. Schowaj na minimum noc do lodówki. Oczywiście, im dłużej się marynuje, tym będzie lepsza.
Tabbouleh
Jedna z najpopularniejszych sałatek kuchni Bliskiego Wschodu, które świetnie się sprawdzi zarówno jako główny posiłek, jak i jako dodatek. Przygotowanie jest banalnie proste, a potrzebujesz:
pół szklanki kaszy bulgur (możesz również zastąpić kaszę komosą ryżową)
pół pęczka natki pietruszki
kilka gałązek mięty
1 pomidora
sok z ½ cytryny
1-2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Kaszę lub komosę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidora pokrój w drobną kosteczkę, a natkę pietruszki oraz miętę posiekaj. Umieść wszystkie składniki w jednej misce i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z grillowaną cukinią, bazylią i wędzonym tofu
Lekka i szybka sałatka, a jej przygotowanie nie zajmie dłużej niż 15 minut. Do przygotowania potrzebujesz:
2 garści roszponki
1 małą cukinię
pół kostki wędzonego tofu
kilka gałązek bazylii
1 małą czerwoną cebulę
oliwę z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżkę syropu z agawy
sól i pieprz
Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry (tutaj świetnie sprawdzi się obieraczka do warzyw). Rozgrzej na patelni grillowej kilka kropel oliwy, a następnie umieść na niej plastry cukinii i z grilluj z obu stron. Na tej samej patelni, zgrilluj pokrojone plastry tofu. Na talerzu ułóż roszponkę, cukinię i tofu. Cebulę pokrój w cienkie piórka i dodaj do reszty produktów, razem z bazylią. Wymieszaj ocet winny, trochę oliwy, syrop z agawy, sól i pieprz, a następnie polej sałatkę przygotowanym sosem.
___________