Jedną z ulubionych przekąsek w ciepłe dni są oczywiście lody, a najlepiej te domowe, własnoręcznie zrobione. Mimo, że mamy już schyłek lata to nic nie stoi na przeszkodzie, aby umilić sobie te ostatnie ciepłe dni. Poniżej prezentuje kilka przepisów na lody, które nie zawierają białego cukru ani zbędnych półproduktów.
Co ważne, do przygotowania naszych propozycji nie potrzebujesz maszynki do lodów, a wystarczy zwykły blender.
1/Sorbet truskawkowy z dodatkiem mięty
Do przygotowania potrzebujesz:
3 szklanki truskawek (bez szypułek)
½ – ⅔ szklanki wody
⅓-½ szklanki ksylitolu lub erytrytolu (ilość zależy od Twoich preferencji słodkości)
garść listków mięty
Blendujemy owoce oraz listki mięty. Stopniowo dolewamy wodę aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy słodzik i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do foremek i umieszczamy w zamrażarce na 3-4 godziny.
2/Lody matcha
Do przygotowania potrzebujesz:
1-2 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty
puszkę mleczka kokosowego
½-⅔ szklanki syropu z agawy
W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko i matchę, cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop i wszystko mieszamy. Należy chwilę poczekać, aby masa przestygła zanim wlejemy ją do foremek. Następnie umieszczamy w zamrażarce na 4-5 godzin.
3/Lody z solonymi orzeszkami
Do przygotowania potrzebujesz:
puszkę mleczka kokosowego
⅓ szklanki masła orzechowego
½-1 łyżeczkę soli himalajskiej
garść posiekanych orzeszków ziemnych
⅓-½ szklanki syropu klonowego
W rondelku umieszczamy masło orzechowe, mleczko kokosowe i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż do całkowitego połączenia się składników. Po zdjęciu z ognia i przestudzeniu masy dodajemy syrop, sól oraz orzeszki. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki na około 5 godzin.
4/Lody mango lassi
Do przygotowania potrzebujesz:
1,5 szklanki pulpy z mango (może być również świeży owoc)
¼-⅓ szklanki syropu z agawy
1,5-2 szklanki jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej dobrze sprawdzi się jogurt kokosowy, migdałowy lub sojowy)
sok z ½ cytryny i starta skórka z ½ cytryny
Jeśli używamy świeżego mango to zaczynamy od obrania, zblendowania i odmierzenie odpowiedniej ilości puree. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do foremek i umieszczamy w zamrażarce na około 3-4 godziny.
5/Sorbet arbuzowy
Do przygotowania potrzebujesz:
dużego arbuza
½-⅔ szklanku syropu z agawy
kilka listków mięty (opcjonalnie)
Arbuza kroimy na małe kawałki i w miarę możliwości pozbywamy się pestek. Dodajemy słodzik i ewentualnie listki mięty. Wszystko blendujemy i przelewamy do foremek. Chłodzimy w zamrażarce przez około 3 godziny.
Pro-tip: Przez pierwsze 2 godziny warto przemieszać masę co około pół godziny aby uniknąć wszelkich zbryleń i kryształków lodu.
______________