Zimą, gdy za oknem panuje ponura aura, każdy szuka sposobu na polepszenie sobie humoru. Jak wiemy, nic tak nie działa na nastrój, jak pyszny deser, zjedzony w przytulnym, domowym zaciszu.. A gwarantuję, że jeszcze większą satysfakcję sprawi własnoręczne przygotowanie słodkości.
Poniżej znajdziecie kilka prostych, roślinnych przepisów na smakołyki, które umilą Wam długie, zimowe wieczory.
1/ Sypana szarlotka
Do przygotowania potrzebujecie:
- 1 – 1 ½ szklankę mąki pszennej/ orkiszowej
- 1 szklankę kaszy manny
- ½ – ¾ szklanki ksylitolu/ cukru trzcinowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4-6 łyżek roztopionego oleju kokosowego + 2 łyżki do wysmarowania formy
- 6-8 sztuk dużych jabłek
Przygotowanie ciasta dobrze jest zacząć od umycia, obrania i starcia na tarce jabłek. Następnie dodajemy do nich cynamon.
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce i podzielić na 3 części. Dno formy należy wysmarować olejem kokosowym, a następnie ułożyć pierwszą część suchych składników i rozłożyć część jabłek. W tej kolejności ułożyć pozostałe elementy. Na sam koniec, wierzchnią warstwę z mąki i kaszy należy polać roztopionym olejem kokosowym. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez około 60 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
2/ Pieczone gruszki z orzechami włoskimi
Do przygotowania potrzebujecie:
- 2 gruszki
- 2 garście orzechów włoskich
- syrop klonowy
- opcjonalnie: lody do podania
Gruszki należy umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Orzechy posiekać na mniejsze kawałeczki i wymieszać z syropem klonowym. Tu ilość zależy od Waszych preferencji, ważne aby orzechy się skleiły. Na blaszce wyłożonej papierem, układamy owoce i do wydrążonej dziurki wkładamy orzechową masę. Przygotowane owoce pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od twardości gruszek) w piecyku nagrzanym do 180 stopni. Pieczone owoce możemy podawać z kulką Waszych ulubionych lodów.
3/ Owoce pod kruszonką
Do przygotowania potrzebujecie:
- 3 jabłka
- 2 garście mrożonych wiśni
- 6 łyżek mąki orkiszowej/ pszennej
- 3-4 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 4-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
Jabłka umyć i pokroić w drobną kostkę (jeśli nie lubicie skórki to radzę jabłka obrać przed krojeniem). Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć w nim owoce. Z pozostałych składników wyrobić masę na kruszonkę i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie, rozkruszyć ciasto na owoce. Całość należy zapiekać przez 20-25 minut w 180 stopniach.
4/ Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Do przygotowania potrzebujecie:
- 2 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej
- ⅓ – ½ szklanki syropu klonowego/ z agawy
- ½ rozgniecionego banana
- 1 szklanki mleka sojowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczyptę soli
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki masła orzechowego
- dropsy czekoladowe lub pokruszoną tabliczkę czekolady
W jednej misce wymieszać mokre składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a w drugiej połączyć wszystkie suche składniki. Następnie, mokre składniki należy dodać do suchych cały czas mieszając. Na koniec do do masy dodajemy kawałki czekolady i całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec przez około 25-30 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni.
5/ Krem czekoladowy z awokado
Do przygotowania potrzebujecie:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzałego banana
- szczyptę soli
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- opcjonalnie: świeże owoce, bakalie
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zblendować aż do uzyskania gładkiej masy. Podawać z ulubionymi, świeżymi owocami lub bakaliami.
__________