Site icon issue27.pl

Roślinne przepisy: wegańskie ciasto marchewkowe

 

Ciasto marchewkowe już od dawna cieszy się ogromną popularnością. Swoją sławę zawdzięcza łatwości przygotowania, różnym możliwościom “doprawienia go” dodatkami, takim jak orzechy, serki, czy polewy. Ostatnio na łamach paryskiego Vogue pojawił się przepis na jego całkowicie roślinną odsłonę. Cukierniany guru Rodolphe Landemaine oraz fotograf kulinarny Pierre Javelle połączyli siły, efektem czego jest książka kucharska Boulangerie Végétale. Znajdziemy w niej fachową wiedzę rzemieślniczą, jaką wykorzystano, by stworzyć w 100% wegańskie przepisy. Jednym z nich jest przepis na wegańskie ciasto marchewkowe, który znajduje się poniżej:

Składniki:

-330 g mąki

-250 g brązowego cukru

– 9 g proszku do pieczenia

-8 g sody oczyszczonej

-5 g soli

-6 g proszku cynamonowego

-180 g wody

-17 g mleka roślinnego

-125 g oleju słonecznikowego

-280 g startej marchwi

Topping:

-100 g wegańskiego serka do smarowania

-30 g orzechów pekan

Sposób wykonania:

1. W misce robota kuchennego wymieszaj mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.Stopniowo dodawaj wodę, mleko roślinne i olej słonecznikowy, kontynuując mieszanie. Gdy mieszanina będzie jednorodna, dodaj startą marchewkę i wymieszaj.

2. Rozgrzej piekarnik do 160 ° C (gorące powietrze). Wlej urządzenie 3/4 wysokości do natłuszczonej foremki do ciasta o wymiarach 10 × 30 cm.

3. Piecz przez 14 minut, następnie obniż temperaturę do 140 ° C i kontynuuj gotowanie przez 40 minut.

4. Wyjmij z piekarnika, przełóż na papier do pieczenia. Nałóż wegański ser śmietankowy za pomocą zagiętej łopatki. Posyp orzechami.

 

Bon appétit!

Exit mobile version