Ostatnio zastanawiałam się kiedy ostatni raz byłam w restauracji. Analizując ostatnie miesiące okazało się, że podczas wrześniowego wypadu na Santorini. Szkoda, bo naprawdę lubię jeść w knajpach i w ten sposób spędzać czas, jednak rozumiem, że dla wspólnego dobra moje upodobania muszę odłożyć na bok. W obecnej sytuacji, spragnieni kulinarnych doznań mamy dwie opcje – zamówić jedzenie na wynos lub przygotować coś samodzielnie. Osobiście, korzystam z obu, jednak jakiś czas temu uzmysłowiłam sobie, że pandemia i kolejne lockdowny to okazja do tego, aby podszlifować moje umiejętności i podszkolić się z gotowania. W związku z tym systematycznie gotuje nowe dania i testuje kolejne przepisy. Chociaż staram się, aby były wegańskie albo wegetariańskie, to krewetki zajmują specjalne miejsce w moim sercu. Tak oto, wypracowałam pyszny przepis na krewetki w kremowym sosie czosnkowym, które można podawać z ryżem, makaronem lub bagietką – w zależności od upodobań. Idealne na romantyczną kolację oraz spotkanie w wąskim gronie z przyjaciółmi.
Do przygotowania dania przydadzą się: mleko kokosowe, bulin warzywny, parmezan, czosnek (oczywiście), oliwa z oliwek, prosecco lub białe wino oraz pietruszka. Poniżej zamieściłam dokładną instrukcję wykonania przepisu.
Czosnkowa marynata – składniki:
- 500g obranych krewetek
- 1 główka czosnku – zgnieciona
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki soli
Kremowy sos czosnkowy- składniki:
- 2 główki czosnku – zgniecione
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki białego wina lub Prosecco
- 1/2 cup szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania
Marynata:
1. W misce umieścić krewetki, czosnek, oliwę i pieprz. Wymieszać, odstawić na 20 minut – jeśli pozwala na to czas.
2. Dodać sól tuż przed gotowaniem.
Kremowy sos czosnkowy:
1. Dodaj oliwę na patelnię i poczekaj, aż się rozgrzeje. Dodaj czosnek i mieszaj przez 30 sekund lub do uzyskania jasnozłotego koloru.
2.Dodaj białe wino lub Proscco, zwiększ ogień. Mieszaj na wolnym ogniu do momentu, kiedy wszystkie składniki się zmieszają. Gotuj 1 minutę lub do wyparowania większości i ustąpienia winnego zapachu.
3.Dodaj bulion warzywny i zmniejszaj, aż na dnie patelni pozostanie tylko cienka warstwa.
4.Dodaj mleko kokosowe, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, aż wyparuje trochę wody i całość lekko zgęstnieje.
5. Do mieszanki dodaj parmezan, wymieszaj, a następnie dodaj krewetki.
6.Spróbuj sosu i sprawdź, czy potrzeba więcej soli i pieprzu.
Podawaj posypane natką pietruszki, puree ziemniaczanym, z ryżem, makaronem lub bagietką lub innym czymś, co pozwoli nacieszyć się smakiem tego dania! 🙂