Site icon issue27.pl

Święta w stylu smart, czyli kilka porad, które pozwolą Ci się szybko i bez wysiłku przygotować do Wielkanocy

____

materiał reklamowy

 

Czasami bywa tak, że mamy wrażenie, iż do Wielkanocy jeszcze kawał czasu. Tymczasem budzimy się w piękny piątkowy poranek, uświadamiając sobie, że już w ten weekend Święta. Jak zamienić wielkie zakupy i długie godziny w kuchni na szybkie dania i to tak, aby nikt nie zauważył różnicy? I co warto przygotować, aby w ekspresowym tempie cieszyć się magia świąt? Podpowiadamy!

OK, ale najpierw kawa

Czy to wielkanocne śniadanie czy chwila po obiedzie, na kawę zawsze znajdzie się właściwy moment. Tym razem jednak, zamiast klasycznej czarnej zaproponuj swoim gościom coś, co sprawi, że jeszcze bardziej docenią chwile spędzone razem i poczują powiew wiosny – orange espresso. Brzmi egzotycznie, ale nie bój się eksperymentować, efekt zaskoczy twoich gości. Jak ją wykonać? To proste!

Do szklanki wsyp dowolną ilość kostek lodu, a następnie uzupełnij ją sokiem pomarańczowym. Na koniec dodaj pojedyncze lub podwójne espresso (w zależności jak mocną kawę lubią twoi goście) i gotowe! O ile spokojnie możesz w tym przepisie użyć gotowego soku dobrej jakości, o tyle ważna jest tu jakość kawy. Warto postawić na dobrej jakości sprzęt, który posłuży nam na lata, a dzięki któremu poczujesz pełnię aromatu twoich ulubionych ziaren. 

Święta mogą być dobra okazja do sprawienia sobie prezentu np. Barista Express Impress od Sage, kultowej australijskiej marki, która od ponad 70 lat z sukcesem inspiruje ludzi na całym świecie do łatwego przygotowania pysznych potraw i napojów w domowym zaciszu. W ofercie Sage znajdziemy m.in. ekspres do kawy klasy premium dla tych, którzy uwielbiają celebrować wyjątkowe chwile nie tylko od święta. Barista Express Impress to nowy wymiar automatyzacji, dzięki intuicyjnej i innowacyjnej technologii „wspomaganej obsługi ręcznej”, która uczy się w trakcie pracy. 

Proste przepisy, na które warto postawić (nie tylko) w tym roku 

Proste przepisy na Wielkanoc to takie, których przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż godzinę. Dla osób, które mają niewiele czasu na przygotowanie świąt, mamy propozycje na szybkie dania na Wielkanoc. Możesz zaskoczyć całą swoją rodzinę, przygotowując niedrogie potrawy wielkanocne i przy okazji nie spędzić całego dnia w kuchni. Sage, marka urządzeń kuchennych klasy premium, dzieli się swoimi kulinarnymi sztuczkami na udaną Wielkanoc. Jednym z sekretów na sprytne gotowanie i zachowanie czystości w kuchni może być wykorzystanie planetarnego robota kuchennego. Ten W tym celu należy użyć miksera o dużej mocy, The Bakery Boss firmy Sage, który sprawi, że staniesz się profesjonalistą w kuchni. Odtwarza ten sam sposób mieszania używany w komercyjnych piekarniach i cukierniach. Posiada 360-stopniowe pełne pokrycie misy i dwustronny skrobak, który skraca czas mieszania o 60%.  Posiada wszystko, czego potrzebujesz, aby zachwycić najbliższych w wielkanocne święta. Rozpływający się w ustach, mocno kawowy deser, z pewnością podbije serca Twoich gości.

Oto czekoladowo-kawowy torcik, lekki jak chmurka, będzie idealny jako wiosenny deser. 

Czekoladowo-kawowy torcik

składniki:

Spód z brownie:

80 g czekolady z minimum 70 procentową zawartością kakao 

120 g masła

2 jajka

120 g brązowego cukru

50 g białego cukru

40 g mąki

10 g kakao w proszku

Szczypta soli

Mus czekoladowo-kawowy:

180 g czekolady z minimum 60 procentową zawartością kakao 

60 ml mleka

280 ml 30 % śmietanki 

2 arkusze żelatyny

Polewa kawowa

1 żółtko

10 g skrobi kukurydzianej 

50 g cukru

50 ml mleka

40 ml espresso 

50 g masła

10 g ziaren kakaowca (o dekoracji)

Sposób przyrządzenia

Spód z brownie:

Na początku rozpuść czekoladę z masłem. W mikserze ubij jajka z brązowym oraz białym cukrem, a następnie dodaj roztopioną czekoladę, mąkę, kakao i szczyptę soli.

Następnie tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Mus czekoladowo-kawowy

Umieść żelatynę w zimnej wodzie. Czekoladę rozpuść z mlekiem, dodaj gorące espresso i odsączoną żelatynę. Ubij śmietanę za pomocą miksera. I gdy będzie już lekko puszysta, delikatnie dodaj rozpuszczoną czekoladę.

Całość wylej na schłodzone brownie i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Polewa kawowa:

Wszystkie składniki oprócz masła i skrobi kukurydzianej umieść w rondelku i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Zdejmij całość z ognia, dodaj masło i skrobie kukurydziana i starannie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Rozprowadzić delikatnie na czekoladowo-kawowym musie i wstawić do lodówki na 30 min.

Po tym czasie wyjmij torcik z formy i udekoruj ziarnami kakaowca.

Powielkanocne Zero Waste

Wystawny stół i tony jedzenia, którego po prostu nie da się przejeść – w wielu polskich domach właśnie tak wygląda Wielkanoc. A nawet jeśli nie szykowaliśmy dużo, z pewnością zostały nam resztki, którymi nie warto się zamęczać i dojadać ich na sile. Wiele produktów i potraw trafia oczywiście do zamrażalnika. Jednak część wielkanocnych pozostałości zwyczajnie nie nadaje się do mrożenia, schnie albo traci na walorach smakowych, gdy długo leży w lodówce. Oto najciekawsze sposoby na powielkanocne „zero waste”. 

Exit mobile version