Zdrowe, pyszne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu, ciasteczka bananowo-owsiane, to słodka propozycja, która przygotujesz w niecałe 20 minut! Do ich stworzenia potrzeba zaledwie 3 składników: bananów, płatków owsianych oraz ulubionego dodatku rodzynek lub płatków czekoladowych. Te pyszne ciasteczka przygotowuje się bez użycia mąki, są także bezglutenowe, niskokaloryczne i niskotłuszczowe. By je upiec nie będzie potrzebne ani masło, ani brązowy cukier. Ta słodka przekąska to rarytas idealny dla wegan i bezglutenowców. Przepis jest zgodny z większością diet, więc daj szansę bananowo-owsianym ciasteczkom!
Składniki:
2 duże banany (bez skórki)
1 szklanka płatków owianych (rozdrobnionych w blenderze)
1/3 szklanki płatków czekoladowych lub innego dodatku
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do ok 180 stopni.
2.Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
3.Szybko blenduj płatki owsiane w robocie kuchennym lub mikserze przez około 1-2 sekundy. NIE miel płatków owsianych w drobną mąkę, jeśli chcesz, aby twoje ciasteczka miały kruchą konsystencję.
4.Rozgnieć banany widelcem w misce.
5.Połącz wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie je wymieszaj.
6.Uformuj ciasteczka palcami.
7.Przenieś do piekarnika i piecz przez 10–15 minut lub do złotego koloru.
Smacznego!