Najpopularniejsze trendy żywieniowe w ostatnim czasie - issue27.pl
 • ZDROWIE  • DIETA  • Najpopularniejsze trendy żywieniowe w ostatnim czasie

Najpopularniejsze trendy żywieniowe w ostatnim czasie

 

W 2022 roku wiele trendów żywieniowych, które obserwowaliśmy w ostatnim czasie, najprawdopodobniej się utrzyma. Pandemia nadal trwa, a ogromne grono osób zaczęło postrzegać jedzenie jako sposób na dobre samopoczucie i lepszą odporność. Sprawdź, jakie są najpopularniejsze trendy kulinarne!

Dieta śródziemnomorska

Wspomniany model żywienia cieszy się niesłabnącą popularnością. Jej zwolennicy podkreślają, że dieta śródziemnomorska jest zróżnicowana pod względem składników odżywczych i smaków. Dobrze wpływa na pracę serca, mózgu i układu immunologicznego. Bazuje na owocach, warzywach, ziołach, orzechach, roślinach strączkowych i oliwie z oliwek. 

Jadłospis w diecie śródziemnomorskiej uwzględnia też ryby i owoce morza, które dostarczają dużo białka. Skutecznie zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy typu 2, nowotworów, otyłości, miażdżycy i choroby Alzheimera, dlatego od kilku lat plasuje się na czele najpopularniejszych trendów żywieniowych.

Fleksitarianizm: alternatywa dla wegetarianizmu

Wiele osób rezygnuje z produktów mięsnych, ponieważ obawia się, że są pełne antybiotyków, ulepszaczy smaku i innych szkodliwych substancji. Niektórzy przechodzą na dietę wegetariańską ze względów etycznych, religijnych czy kulturowych. Dietetycy podkreślają, że wspomniany model żywienia wpływa pozytywnie na samopoczucie i stan zdrowia. 

Nie każdy jest jednak gotowy lub chętny do przejścia na wegetarianizm albo weganizm, dlatego fleksitarianizm cieszy się coraz większą popularnością. Proponowana dieta bazuje na warzywach i produktach roślinnych, jednocześnie dopuszcza okazjonalne spożycie czerwonego mięsa i drobiu. Taki model odżywiania wpływa pozytywnie nie tylko na nasz ogólny stan zdrowia, lecz także na środowisko, w związku z tym uznaje się go za jeden z najważniejszych trendów żywieniowych.

Dieta sirtfood: sposób na skuteczne odchudzanie

Prezentowany sposób odżywiania bazuje na produktach, które aktywują sirtuinę, czyli białko przyspieszające metabolizm i chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym. Dieta sirtfood bije rekordy popularności za sprawą piosenkarki Adele, która straciła na niej kilkadziesiąt kilogramów.

Zwolennicy twierdzą, że spożywanie owoców cytrusowych, gorzkiej czekolady, jarmuż, jagód i łososia zapewnia organizmowi stały wzrost metabolizmu. Do tej grupy zaliczamy też kurkumę, zieloną herbatę, czerwone wino, kakao w proszku, cebulę i pietruszkę.  Proponowane produkty są bogate w przeciwutleniacze, które skutecznie łagodzą stan zapalny.

Pyszna i zdrowa dieta pudełkowa

Wielu z nas z powodu pandemii koronawirusa musiało zrobić sobie przerwę od ulubionych restauracji i kawiarni. Catering dietetyczny jest świetną alternatywą dla jedzenia na mieście i domowego gotowania. Z proponowanego rozwiązania często korzystają osoby, które chcą zdrowo się odżywiać, ale żyją w ciągłym biegu.

Nic więc dziwnego, że dieta pudełkowa stała się jednym z najpopularniejszych trendów kulinarnych w 2021 roku. Niezależnie od tego, czy chcesz wspierać lokalnych przedsiębiorców, delektować się ulubionymi potrawami czy zmienić swoje nawyki żywieniowe, warto skorzystać z usług sprawdzonej firmy cateringowej.

Świadome zakupy

Coraz więcej osób obawia się zmian klimatu, dlatego stara się świadomie robić zakupy. Wybierając produkty spożywcze, zwracają uwagę na aspekty ekologiczne i etyczne. Dbają o to, aby nie produkować odpadów, a jeśli tak, to w minimalnym stopniu. Kupują produkty, które znajdują się w biodegradowalnych opakowaniach, a nie plastikowych.

Badania pokazują, że spora grupa konsumentów wybiera produkty z górnej półki, zwracając przy tym uwagę, czy zostały wyprodukowane zgodnie z klasycznymi metodami. W ten sposób nie tylko wspierają lokalnych rolników, lecz także podtrzymują tradycję.

Zero waste

W ostatnim czasie wiele osób szuka sposobów na to, jak wykorzystać resztki jedzenia, które do tej pory lądowały w koszu. Szukają sposobów na to, jak włączyć do posiłków liście marchewki, łodygi brokułów czy obierki ziemniaczane. 

Zastanawiasz się, jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Zanim wybierzesz się do sklepu, przygotuj listę zakupów. Pamiętaj, aby zabrać ją ze sobą. Dzięki temu łatwiej oprzesz się pokusom i nie będziesz kupował pod wpływem impulsu. Zanim wrzucisz produkt do koszyka, sprawdź termin przydatności do spożycia. Zamrażaj jedzenie, którego nie zdążysz przyrządzić lub zjeść. Ustaw też odpowiednią temperaturę w lodówce, aby dłużej zachować świeżość warzyw i owoców.

Klasyka w nowoczesnym wydaniu

Badacze podkreślają, że klasyczne smaki i potrawy zapewniają komfort psychiczny. Z drugiej strony wiele osób, które od dłuższego czasu gotuje w domu, chce poeksperymentować. Coraz częściej dodają oryginalne składniki do ulubionych potraw, jednocześnie skłaniają się ku specjalistycznym technikom gotowania. Uczą się piec chleb na zakwasie, karmelizować warzywa i wędzić mięso, aby nadać posiłkom wyjątkowy smak i aromat. 

Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, a jednocześnie lubisz poznawać nowe smaki, śledź trendy kulinarne i bądź na bieżąco.  Nie musisz wdrażać wszystkich nowości, ale czerp z nich jak najwięcej inspiracji!

_______

Treść: materiał partnera