Proste, smaczne i zdrowe dania, które sprawią, że pokochasz gotowanie
Wobecnej sytuacji możemy poświęcić więcej czasu na te czynności, na które normalnie w zabieganej codzienności nigdy nie było czasu. Jedną z moich propozycji jest spędzenie większej ilości czasu w kuchni, aby trochę poeksperymentować oraz poznać nieznane dotychczas smaki.
Poniżej przedstawiam Wam kilka propozycji na pyszne, roślinne dania oraz przekąski. Gwarantuję, że Wasze kubki smakowe będą zadowolone, a przygotowanie posiłków nie zajmie Wam dużo czasu. Niezależnie od Twoich umiejętności, będziesz w stanie wykonać każdą z poniższych propozycji. 😉
Smoothie bowl
Prosta i szybka w przygotowaniu opcja na słodkie śniadanie. Do przygotowania bowl’a potrzebujesz:
- 2 banany (mogą też być mrożone banany, wtedy Twoje smoothie będzie bardziej kremowe)
- 1 świeże mango
- granola
- ulubione orzechy (tu dobrze sprawdzą się nerkowce)
- garść truskawek, borówek bądź innych ulubionych owoców
Banany i mango blendujemy, a następnie przekładamy do miski. Dekorujemy granolą, orzechami i innymi wybranymi dodatkami. Szybkie, prawda?
Tu możliwych kombinacji jest nieskończenie wiele, a wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych.
Hummus
Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub jako przekąska z dodatkiem ulubionych warzyw pokrojonych w słupki. Do przygotowania tej izraelskiej pasty potrzebujesz:
- szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
- ½ – 1 szklanki tahini
- ok. ⅓ szklanki lodowatej wody
- sok z ½ cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
Namoczoną przez noc ciecierzycę zalewamy świeżą wodą i gotujemy do momentu, aż ziarenka będą miękkie. Jeśli naprawdę nie masz czasu, możesz pominąć ten krok i użyć ciecierzycy z puszki, pamiętaj jednak, aby ją przepłukać zimną wodą. Wszystkie składniki, poza wodą umieszczamy w misce, a następnie miksujemy na gładko. Następnie, stopniowo dolewamy zimną wodę i blendujemy. To działanie pomoże nam uzyskać gładką konsystencję. Hummus przekładamy do miski i posypujemy ulubionymi dodatkami, na przykład natką pietruszki.
Wskazówka: jeśli masz ochotę zjeść hummus podczas oglądania filmu, przygotowuj domową, zdrowszą wersję nachosów. Gotowe tortille pokrój w trójkąty, delikatnie skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180︒ na około 7-10 minut.
Możesz również całkowicie samodzielnie przygotować nachosy, jednak zajmie Ci to trochę więcej czasu.
Zielone curry z tofu
Szybkie danie jednogarnkowe to fajny pomysł na obiad, gdy naprawdę masz dużo pracy. Pyszne, średnio ostre curry z dodatkiem pożywnego tofu przypadnie do gustu zarówno fanom kuchni azjatyckiej, jak i tym, którzy dopiero zgłębiają tajniki kulinariów. Do przygotowania curry potrzebujesz:
- 1 kostkę tofu (ok. 180 gram)
- 1 brokuł
- 2 szalotki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2-3 łyżki zielonej pasty curry
- 1 paczkę groszku cukrowego (fajnie będzie się również komponować cukinia czy zielona fasolka szparagowa)
- 3 łyżki świeżo posiekanej kolendry
- puszka mleczka kokosowego (ok. 300 ml)
- ok. 100 gram ugotowanego ryżu jaśminowego
Na dno rozgrzanego garnka wlewamy olej, a następnie dodajemy pokrojone szalotki. Następnie dodajemy pastę curry, różyczki brokuła, groszek cukrowy oraz tofu. Chwilę mieszamy, aby składniki pokryły się pastą i wlewamy puszkę mleczka kokosowego. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
Na koniec do miski przekładamy ugotowany ryż, curry, a wszystko posypujemy świeżą kolendrą i gotowe.
Makaron z sosem tahini i pomidorami
Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie makaronu. Do jego wykonania potrzebujesz:
- 1-1,5 szklanku ulubionego makaronu (ja proponuję grube rurki lub świderki)
- 4-5 łyżek tahini
- natka pietruszki
- kilka przekrojonych na pół małych pomidorków koktajlowych lub suszonych pomidorów
- pieprz cytrynowy
- sól
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu makaronu, do tego samego garnka dodajemy tahini, pomidory, sól oraz papierz. Po chwili dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy. Naszą pastę przekładamy na talerz, obficie posypujemy natką pietruszki i voilà!
Chlebek bananowy
Najlepiej smakuje z masłem orzechowym i świeżymi truskawkami, powidłami śliwkowymi, ale również sam też dobrze się sprawdzi na śniadanie czy deser. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmie Ci maksymalnie 10 minut. Na małą formę keksową potrzebujesz:
- 4 banany (najlepsze będą te z ciemnymi plamkami, niemalże czarne. Łatwiej je rozgnieciesz, a dodatkowo nadadzą naturalnej słodyczy)
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
- 2-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2-3 łyżki cukru kokosowego albo syropu z agawy (jeśli akurat tego nie posiadasz, możesz użyć zwykłego cukru)
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie cynamon
Banany rozgniatamy w misce widelcem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy gotową masę. Chlebek pieczemy w piecyku nagrzanym do 180︒ przez ok. 45-50 minut.
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Spędzając więcej czasu w domu często szperamy w szafkach w poszukiwaniu czegoś słodkiego. Podczas przerwy w pracy, do filiżanki kawy proponuję ciasteczka owsiane z masłem orzechowym. Są świetne pod tym względem, że można je urozmaicać dodatkami w postaci rodzynek, daktyli, żurawiny – czego dusza zapragnie. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 rozgniecionego banana
- ¼ szklanki oleju kokosowego lub oliwy
- ⅓ szklanki syropu klonowego
- 1-2 łyżki masła orzechowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanku ulbionych dodatków, w moim przypadku są to posiekane figi
W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej łączymy olej, rozgniecionego banana i syrop. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy, aż do uzyskania gęstej, klejącej masy. W dłoniach formujemy małe kuleczki, które spłaszczamy i układamy na blaszce do pieczenia. Przy formowaniu pomocna może być łyżka do lodów, wtedy nasze ciasteczka będą podobnej wielkości. Pieczemy w temperaturze 180︒ przez 10-12 minut, aż ciasteczka będą rumiane.
Autorka: Kamila Zwęglińska