• ZDROWIE  • DIETA  • Jak odczarować tofu? Propozycje przepisów na pyszne dania

Jak odczarować tofu? Propozycje przepisów na pyszne dania

Tofu jest jednym z najbardziej znanych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Należy do grona produktów roślinnych bogatych w białko. Odznacza się również wysoką zawartością wapnia i fosforu. Ma on wielu swoich zwolenników, jak i osoby, które za nim nie przepadają ze względu na neutralny smak i strukturę. Według mnie właśnie ta subtelność w smaku i forma pozwalają stworzyć z niego przeróżne dania, od słodkich aż po wytrwane i ostre. 

Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem tofu. Myślę, że po spróbowaniu przynajmniej jednego z nich, więcej osób przekona się do tego wyjątkowego produktu. 

1.Bezjajeczna pasta z tofu 

Jest to jedna z moich ulubionych past śniadaniowych. Świetnie sprawdzi się również jako imprezowy dip do maczania warzyw. Do jej przygotowania potrzebujesz:

kostki tofu naturalnego lub wędzonego 

Sól, pieprz do smaku

Pół łyżeczki kala namak, inaczej zwanej czarną solą (jeśli używasz naturalnego tofu to polecam dać troszkę więcej) 

Łyżka płatków drożdżowych 

pół puszki ciecierzycy

Do przygotowania wegańskiego majonezu potrzebujesz:

pół szklanki aquafaby 

3 łyżki płatków drożdżowych 

Sól i pieprz do smaku

2 łyżeczki musztardy 

1/2 – 1 szklanki oleju 

Aquafabę umieść w wysokim naczyniu z płatkami drożdżowym, musztardą, kala namak, solą i pieprzem. Miksuj wszystko około 5 minut, aż do ubicia aquafaby i połączenia pozostałych składników. Następnie stopniowo dolewaj olej podczas blendowania. Gęstość majonezu zależy od ilości dodanego oleju – im więcej dodasz, tym będzie on gęstszy. 

Ciecierzycę i pół kostki tofu rozgnieć widelcem  lub delikatnie zblenduj, aby małe kawałki wciąż były wyczuwalne. Następnie dodaj kilka łyżek majonezu i przypraw pieprzem, solą oraz płatkami. Na koniec rozkrusz w palcach pozostałą połowę tofu i dodaj do pasty. Wszystko wymieszaj i gotowe. 

2. Tofu feta

Jest to idealny zamiennik sera w sałatce greckiej, a dzięki zwartej konsystencji, pokrojone kostki nie tracą swojego kształtu podczas mieszania. Do przygotowania potrzebujesz: 

kostki naturalnego tofu

sok z ½ cytryny

oliwa z oliwek do zalania 

2 ząbki czosnku

suszona lub świeża bazylia

sól i pieprz do smaku

kilka kaparów (opcjonalnie)

Tofu pokrój na małe kostki, a następnie umieść w słoiku z pozostałymi składnikami. Zalej oliwą tak, aby “ser” był w pełni przykryty płynem, a następnie zamknij szczelnie i wstaw minimum na noc do lodówki. W ten sposób przygotowane tofu może być przechowywane około 5 dni w lodówce (znika jeszcze szybciej :)).

3. Tofu z sosem orzechowym

W ten sposób przygotowane tofu świetnie sprawdzi się na kanapkę z marchewką a’la łosoś lub jako jeden ze składników wrapa. Do przygotowania tofu potrzebujesz:

kostki naturalnego tofu

3 łyżki masła orzechowego

2 łyżki soku z cytryny 

4 łyżki sosu sojowego lub teriyaki 

pieprz

Masło wymieszaj z sosem, cytryną i pieprzem, a następnie pokrój tofu w plasterki. Rozgrzej patelnię grillową, możesz dodać dosłownie odrobinę oliwy. Przygotowane plastry posmaruj sosem z obu stron, a następnie delikatnie grilluj. 

4. Naleśniki z jagodowym twarożkiem

Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, a szczególnie w lecie gdy możemy dodać do nich wiele sezonowych owoców.  Do przygotowania słodkiej wersji posiłku potrzebujesz:

szklanki roślinnego mleka 

szklanki mąki orkiszowej

szczyptę soli i cukru 

kostkę naturalnego tofu

kilka kropel ekstraktu waniliowego

2 łyżki soku z cytryny

erytrytol lub syrop z agawy wedle preferencji

szklankę jagód

Mąkę, mleko, odrobinę soli i cukru wymieszaj i odstaw na 5 minut. W tym czasie należy rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Gdy patelnia będzie wystarczająca ciepło smażymy tradycyjnie naleśniki. 

Aby przygotować twarożek należy tofu, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, ulubiony słodzik i jagody zblendować razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy naleśniki wystygną, zawijamy, składamy w ulubiony sposób z twarożkiem. 

5. Tofurnik kokosowy z truskawkami

Wygląda jak tradycyjny sernik na zimno z owocami, ale obiecuję, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.

Do przygotowania potrzebujesz:

spód:

1 ½ szklanki płatków orkiszowych 

¾ – 1 szklanki namoczonych i odsączonych daktyli 

warstwa “serowa”

3 kostki tofu

1 puszkę mleka kokosowego (schłodzonego przez minimum noc w lodówce)

3 płaskie łyżeczki agaru

2 szklanki truskawek

½ – ¾ szklanki ulubionego słodzidła 

skórkę i sok z połowy cytryny 

1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Składniki na spód łączymy i blendujemy aż do uzyskania zwartej masy. Następnie układamy masę w naczyniu i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. W tym czasie w rondlu umieszczamy jedynie stałą część mleczka kokosowego,  agar i gotujemy na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie mleczko i pozostałe składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Uzyskany krem wylewamy na spód i wkładamy z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc, aby masa stężała. Następnego dnia podajemy z plasterkami świeżych truskawek. 

6. Rożki z twarożkiem i morelą

Łatwe w przygotowaniu ciasteczka, które będę idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Do przygotowania potrzebujesz:

arkusz ciasta francuskiego 

2 kostki tofu 

sok z ½ cytryny 

1-2 łyżeczki cukru waniliowego

5-6 łyżek brązowego cukru 

pokrojone w małe cząstki morele

Tofu, z cukrem i sokiem z cytryny blendujemy na gładko. Arkusz ciasta kroimy na kwadraty i na każdym z nich układamy łyżeczkę masy i kilka kawałków moreli. Następnie składamy na pół i układamy na blaszce, którą wstawiamy na około 15-20 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni. 

Polecam również pod morelą położyć kilka listków rozmarynu. 

________________