• ZDROWIE  • DIETA  • Sekrety diety Audrey Hepburn

Sekrety diety Audrey Hepburn

 

Audrey Hepburn to bezsprzecznie ikona “Złotej Ery Hollywood”, została nagrodzona Oscarami za udział w “Rzymskich wakacjach” oraz “Śniadaniu u Tiffany’iego”. Jednak aktorka podziwiana była nie tylko za talent, ale także nieskazitelną oraz naturalną urodę. Piękne, duże oczy, grzywka nadająca jej niesamowitego uroku oraz idealna cera – to jej cechy charakterystyczne. Jaki był sekret urody Audrey? – jej dieta, co podczas wywiadu z Yahoo zdradził jej syn -Luca Dotti.  

Oto 4 zasady, które w swojej diecie stosowała aktorka i jakie pomogły jej cieszyć się nieskazitelną urodą. 

Nawilżenie

Aby zapewnić swojej skórze regenerację i świeży wygląd, Hepburn dbała o odpowiednie nawodnienie. Przypominamy, że, zalecana dzienna dawka, to 2 litry dla kobiet, 3,5 dla mężczyzn.

Ziemniaki w diecie

Luca Dotti wyznał, że jego matka uwielbiała ziemniaki. Są lekkostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu, za to stanowią bogactwo składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in.  witaminę C, A oraz witaminy z gruby B, potas oraz magnez. Spożywanie ziemniaków poprawia przemianę materii, a także łagodzi zmęczenie i stres. 

Sezonowe owoce i warzywa

Syn Audrey wyznał, że ważną rolę w jej diecie odgrywały sezonowe owoce i warzywa. Jesienią i zimą stawiała na te, bogate w witaminę C, za to latem i wiosną w menu aktorki przeważały produkty o dużej zawartości wody. 

Niewiele mięsa w codziennym menu

Syn Hepburn zdradził, że jadała niewiele mięsa. Przyznał również, że bliższe jej menu były dania wegańskie i wegetariańskie.