• ZDROWIE  • DIETA  • Przepis na ulubiony makaron Anny Wintour

Przepis na ulubiony makaron Anny Wintour

Według redaktor naczelnej amerykańskiego Vogue, Anny Wintour  jednym z najlepszych sposobów na spędzenie walentynkowego wieczoru jest domowa kolacja. Ulubionym daniem na taką okoliczność jest dyniowa carbonara autorstwa Bon Appétit. Jeśli więc szukasz idealnego prezentu na Walentynki, przedstawiamy Ci przepis i instrukcje, których potrzebujesz, aby przygotować niezapomniany wieczór dla wyjątkowej osoby w Dzień Zakochanych. 

Składniki:

– 2 średnie dynie delicata

2 łyżki oleju roślinnego

-sól i świeżo zmielony czarny pieprz

-ok 170 gramów  pancetty (nieskomplikowane; kawałek około 2,5 cm)

-ok 340 gram12 uncji bucatini lub spaghetti

-5 dużych żółtek jaj

-2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny Pecorino (do serwowania)

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 180 °. Przekrój dynię na pół, zeskrob nasiona i pokrój w poprzek na pół-księżyca o grubości ok 0,5 cm. Wlej olej do dużej miski; dopraw solą i pieprzem.

2.Ułóż plastry dyni na drucianym stojaku w dużej blaszce do pieczenia; umieść pancetta na stojaku obok dyni. Piecz, aż dynia będzie miękka, nie przybierze żadnego koloru i nadal zachowuje swój kształt, a pancetta jest rumiana  (po naciśnięciu powinna wyglądać jak dobrze zrobiony stek), 30–35 minut. Przenieś dynię na talerz; odłożyć na bok.

3. Niech pancetta lekko ostygnie, a następnie pokrój na ćwiartki. Wlej tłuszcz wytopiony z blachy do pieczenia na dużą patelnię. Dodaj pancettę i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie chrupiąca, czyli około 4 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś pancettę do małej miski. W międzyczasie ugotuj makaron w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, od czasu do czasu mieszając, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując 1 szklankę wody do gotowania makaronu.

4.Przenieś makaron do patelni wraz z ½ szklanki wody do gotowania makaronu.

5. Delikatnie ubij żółtka i skórkę z cytryny w dużej misce. Pracując szybko, dodaj gorący makaron do mieszanki jajek i energicznie wrzucaj szczypcami, aż powstanie gęsty, błyszczący sos, około 4 minut. (Jeśli sos nadal wygląda na wodnisty, ciągle podrzucaj.)

Smacznego! <3