Eat pasta run fasta – przepis na kremowy, wegański makaron
Zawsze uwielbiałam potrawy bazujące na roślinach, jednak ostatnio postanowiłam, aby wegańskie dania były stałym elementem mojego menu (od wielu lat jestem wegetarianką). Tak więc od pewnego czasu namiętnie eksploruje zakamarki internetu w poszukiwaniu pysznych rozwiązań kuchni wegańskiej i znajduję nowe smaki. Jednym z moich niedawnych odkryć jest przepis na kremowy, wegański makaron. Aby go przygotować wystarczy 10 składników, które zapewne każdy roślinożerca posiada w swojej kuchni. Poniżej znajduje się przepis wraz ze wskazówkami, jak przygotować to danie.
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia (żółta) cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, zgniecione
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3/4 szklanki (180 ml) bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki*
3/4 szklanki (180 ml) mleka kokosowego „lite” lub niesłodzonego mleka owsianego **
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka stołowa płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli + jeśli trzeba więcej do smaku
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1/4 łyżeczki musztardy Dijon lub musztardy gruboziarnistej
Makaron – dowony
Opcjonalne dodatki: posiekana natka pietruszki, prażone orzeszki piniowe
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj duży rondel z soloną wodą do wrzenia. Wsyp makaron. Zagotuj.
2.W międzyczasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj oliwę z oliwek. Gdy oliwa zacznie skwierczeć, dodaj cebulę i dopraw szczyptą soli. Gotuj przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do zrumienienia się cebuli.
3.Dodaj czosnek i tymianek, mieszaj przez 1 minutę, aż będą pachnące. Podczas gotowania cebuli wlej bulion warzywny (lub wodę) do miarki lub miski i dodaj sos sojowy oraz mąkę. Zmieszaj tak, aby je połączyć, czyli do momentu, kiedy mąka się rozpuści. Wlej mieszankę do cebuli i czosnku, wymieszaj upewniając się, że nie ma grudek mąki. Sos powinien zgęstnieć prawie natychmiast.
4.Zmniejsz temperaturę i wlej mleko kokosowe, masło orzechowe, płatki drożdżowe, paprykę, 1/2 łyżeczki soli i czarny pieprz do smaku.
5.Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje i będzie bardzo kremowy, od czasu do czasu mieszając.
6.Dodaj musztardę Dijon i posmakuj. W razie konieczności przypraw, dodając więcej soli.
7.Dodaj gorący ugotowany makaron bezpośrednio do sosu i wymieszaj, aż cały makaron będzie w sosie.
Smacznego!