Owocowe koktajle – sprawdzony sposób na orzeźwienie podczas upałów
W tym roku, możemy cieszyć się wyjątkowo słonecznym latem. Od dłuższego czasu temperatury utrzymują się na poziomie od ok. 25 do nawet ponad 30 stopni. Niektórzy uwielbiają taką pogodę, inni za nią nie przepadają. Jedno jest pewne pod tym względem tegoroczne lato bez wątpienia trzeba zaliczyć do udanych.
Niezależnie od tego, czy jesteśmy fanami upałów, czy też nie, to w czasie ich trwania jedne o czym marzymy to orzeźwienie. Jednym ze sposobów na sprawienie sobie przyjemności w czasie ciepłego dnia, jest kolorowy (bezalkoholowy) koktajl z owoców. Taka rześka mieszanka smaków z pewnością poprawi samopoczucie i doda energii do działania. Poniżej przygotowałyśmy 5 przepisów, na kompozycje koktajli które pomogą przetrwać upały:
1.Virgin Mojito
Składniki na 1 porcję:
10 listów mięty
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki syropu cukrowego
woda gazowana
plasterki limonki – opcjonalnie
Wykonanie:
1.Umieść listki mięty oraz sok z limonki w szklance i zmieszaj razem przez 1 minutę.
2.Dodaj syrop cukrowy.
3.Dodaj wodę gazowaną.
4.Udekoruj plasterkami limonki, gałązką mięty i / lub świeżymi owocami.
2. Woda arbuzowa
Składniki na 4 porcje:
1/2 arbuza
kostki lodu
Wykonanie:
1.Pokrój arbuza na kawałki, włóż do blendera i zmiksuj do momentu uzyskania gładkości.
2.Przelej przez sito i wyrzuć miazgę.
3.Wymieszaj powstałą wodę arbuzową z kostkami lodu i podawaj na zimno.
Koktail można przechowywać go do dwóch dni w lodówce.
3. Brzoskwiniowa lemoniada
Składniki na 2 porcje:
3 dojrzałe brzoskwinie przekrojone na pół
1/4 szklanki soku z cytryny
1 szklanka wody
3 łyżeczki syropu do smaku
Wykonanie:
1.Rozgrzej piekarnik do ok. 220 stopni.
2.Połóż brzoskwinie przekrojone na pół w brytfannie do pieczenia.
3.Piecz 20-25 minut – do momentu, aż owoce będą miękkie. Następnie wyjmij brzoskwinie z piekarnika i ostudź.
4.Usuń skórkę i pestkę z każdej brzoskwini. Umieść w robocie kuchennym. Puree z miąższu brzoskwini połącz z sokiem z cytryny, wodą i syropem. Wymieszaj, aby połączyć.
4. Aqua Fresca z ogórkiem i imbirem
Składniki na 4 porcje:
2 duże ogórki pokrojone w kawałki
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z limonki (8-10 limonek)
2/3 szklanki cukru pudru
10-15 świeżych liści mięty
1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2,5 cm)
4 szklanki wody, podzielone
Wykonanie:
1.Przygotuj wszystkie składniki i umieść w dzbanku blendera. Dodaj 2 szklanki wody. Przykryj i zmiksuj, aż mieszanina będzie bardzo gładka.
2.Umieść sito pod dzbanem. Wlej agua fresca przez sitko i usuń miazgę. Dodaj pozostałe 2 szklanki wody. Przykryj i schłódź, aż będą gotowe do podania.
5.Woda witaminowa
Składniki na 8 porcji:
2 szklanki arbuza pokrojone w drobną kostkę
1 limonka, pokrojona w plasterki
1 cytryna, pokrojona w plasterki
1/2 czerwonego grejpfruta pokrojonego w plasterki i ćwiartki
1 średni ogórek pokrojony w plasterki
12 listków mięty
2 litry wody
lód
woda gazowana (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.Połącz owoce, ogórek, liście mięty i wodę w dużym dzbanku.
2.Wstaw do lodówki i pozostaw na noc.
3.Przed podaniem wypełnij szklanki do połowy lodem. Wrzuć parę owoców do szklanki, a następnie zalej wodą
_______________