Rozgrzewający wegański ramen w tajskim stylu - gotowy w 15 minut! - issue27.pl
 • ZDROWIE  • DIETA  • Rozgrzewający wegański ramen w tajskim stylu – gotowy w 15 minut!

Rozgrzewający wegański ramen w tajskim stylu – gotowy w 15 minut!

 

To co się obecnie dzieje za oknem zachęca, a właściwie to zmusza nas do tego, by sięgnąć po rozgrzewające posiłki. Oczywiście najlepiej, jeśli danie jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. I tutaj mam wspaniałą niespodziankę – przepis na rozgrzewający wegański ramen w tajskim stylu, który ugotujecie w zaledwie 15 minut.

Składniki na 2 porcje:

– 1,5 szklanki bulionu warzywnego (ja robię go z jednej kostki warzywnej + 1,5 szklanki ciepłej wody)

– 1 puszka mleka kokosowego (ja stosuję light)

– 2 łyżki pasty sezamowej, tahini lub masła orzechowego do wyboru*

-1-2 łyżki czerwonej/ lub zielonej pasty curry, w zależności od preferencji**

– 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione

-2,5 cm imbiru, obrany i cienko pokrojony lub starty

– 2 duże pieczarki, pokrojone w plasterki

-1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę

-3 lub 4 grzybki Shitake

– kilka grzybów Muun

-sos sojowy

-pieprz

-możliwe dodatki: kolendra/ rukola/ szpinak/szczypiorek/ prażona cebula 

-makaron ramen

Przygotowanie:

1. Do garnka wlej przygotowany bulion, dodaj do niego imbir, czosnek oraz paprykę i podgrzewaj całość pod przykryciem przed ok. 1 minutę na “mocnym ogniu”. Do przygotowywanego wywaru dodaj grzyby Shitake oraz Mun – gotuj dalej pod przykryciem przez kolejne ok. 2 minuty.

2.Następnie dodaj 1-2 łyżki pasty curry. W zależności od tego, jaki stopień pikantności lubisz (polecam dodać najpierw jedną, a jeśli na końcowym etapie będziesz chciał/a podwyższyć stopień pikantności, to wtedy należy dodać kolejną łyżkę przyprawy). Wymieszaj całość, do momentu, aż pasta się rozpuści. Następnie dodaj tahini lub masło orzechowe  i mieszaj do momentu rozpuszczenia się. Gotuj przez ok. 3 minuty pod przykryciem. * ** W tym miejscu dam również radę: zielone curry polecam łączyć z tahini, natomiast czerwoną pastę curry z masłem orzechowym. 

3. Dodaj pieczarki – gotuj pod przykryciem przez ok. 2 minuty.

4. Na sam koniec wlej mleczko kokosowe. Aby ramen był kremowy musi być gotowany na dużym ogniu – będzie bulgotać. Należy go mieszać do momentu, aż woda wyparuje, a konsystencja zupy będzie nieco gęstsza. Ugotuj makaron. 

5.Zupę dopraw sosem sojowym 1-2 łyżki oraz odrobioną pieprzu.

6.Do podania wykorzystaj dodatki, takie jak: dodatki: kolendra/ rukola/ szpinak/szczypiorek/ prażona cebula, czy sezam. 

 

Smacznego!