Przepisy na pyszne zimowe desery - issue27.pl
 • ZDROWIE  • DIETA  • Przepisy na pyszne zimowe desery

Przepisy na pyszne zimowe desery

 

Od kilku dobrych dni pogoda w ogóle nas nie rozpieszcza. Nie ma co się oszukiwać, ciepłe i długie dni wrócą dopiero na wiosnę. Jednak, nie będziemy się negatywnie nastawiać, a tę przejściową i zimną część roku możemy sobie urozmaicić, na przykład przygotowując pyszne zimowe desery. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na desery z wykorzystaniem między innymi sezonowych owoców, czyli jabłek, gruszek i śliwek, a gwarantuję, że ich przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 40 minut!

1/ Pieczone gruszki

Składniki:

  • 2 duże gruszki
  • 4 łyżki miodu/ syropu daktylowego/ klonowego
  • 8 łyżek ulubionych orzechów

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Gruszki przecinamy po długości na pół, a następnie wydrążamy gniazda nasienne.  Owoce wykładamy na blaszce do pieczenia (warto wcześniej położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy je z miodem lub syropem i wkładamy do wydrążonych gruszek. Owoce pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż będą miękkie. 

Opcjonalnie można je podawać z porcją lodów waniliowych. 

2/ Jabłka pod kruszonką

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżki zimnej wody 
  • 4 łyżki oleju 
  • opcjonalnie: 3 łyżki rodzynek

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, a następnie umieszczamy je w naczyniu. Mąkę, cukier, olej i wodę mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Po wymieszaniu należy ją włożyć na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie kruszonkę należy rozdrobnić rękami na pokrojone jabłka. Całość pieczemy przez ok. 40 minut.

3/ Naleśniki ze śliwkami

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 10 śliwek

Mąkę, mleko roślinne, 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę cukru dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego, dość płynnego  ciasta. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, a następnie po kolei smażymy naleśniki. Śliwki po umyciu kroimy na pół i wydrążamy pestki. Umieszczamy je w rondelku wraz z cukrem i cynamonem. Śliwki co jakiś czas delikatnie mieszamy, aby za bardzo się nie rozpadły. 

4/ Blok czekoladowy 

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • ¾ szklanki mleka roślinnego (ja wybrałam waniliowe) 
  • 1 łyżka kakao
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść rodzynek
  • garść orzechów
  • garść herbatników

Fasolę wyjmujemy z puszki i dokładnie płukamy. Następnie blendujemy ją z mlekiem do uzyskania jednolitej masy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczki czekolady. Po ostygnięciu, rozpuszczoną czekoladę dodajemy do zwblendowanej fasoli. Następnie do całej masy dodajemy herbatniki, orzechy i rodzynki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy całą masę. Blok wkładamy na 1.5 godziny do zamrażarki, a następnie na całą noc do lodówki. 

5/ Racuchy z jabłkami:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka roślinnego 
  • 3 łyżki cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średniej wielkości jabłko.
  • olej do smażenia

Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Do miski wkładamy mąkę, mleko, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone wcześniej jabłko i mieszamy do połączenia się składników. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie smażymy racuchy. Podajemy z cukrem pudrem. 

_______