Kolorowe smoothie bowls na śniadanie
Smaczne, zdrowe, orzeźwiające – w szczególności latem smoothie bowls to nic innego jak zblendowane owoce ze zdrowymi dodatkami. Spirulina, matcha, morwa, jagody goi… można wymieniać w nieskończoność. Ilość koncepcji i połączeń smaków przyprawia o zdrowy zawrót głowy.
Kolorowe miseczki wypełnione owocowym, bądź owocowo – warzywnym musem, nie tylko wyglądają apetycznie, również smakują. Mają także pozytywny wpływ na cerę, samopoczucie i sylwetkę. Te wszystkie zalety to zasługa witaminowej bomby, jaką fundują smoothiebowls.
Poniżej znajdziecie parę naszych ulubionych przepisów. Mamy nadzieję, że taka alternatywa, zwłaszcza dla letniego śniadania sprawdzi się i umili Wam poranki 🙂
1. ACAI BOWL
Jagody Acai uważa się za najlepsze źródło: przeciwutleniaczy, aminokwasów – zawierają ich aż 18 ( w tym kwasy Omega usprawniające pracę mózgu), są bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B3. Poza właściwościami zdrowotnymi, działają również odchudzająco, a mianowicie przyspieszają przemianę materii.
Przepis:
- 2 mrożone banany
- garść mrożonych jagód Acai
- 1/4 szklanki mleka/ napoju roślinnego (mleko owsiane, ryżowe, migdałowe)
Na wierzch:
- truskawki
- granola
- płatki kokosa
- surowe kakao w ziarnach
2. DRAGON FRUIT
Smoczy owoc jest bogaty w wiele niezwykle cennych substancji odżywczych: zawiera m.in. witaminy z grupy B i C. jego miąższ zawiera: wapń, karoten, fosfor i żelazo. Jest niskokaloryczny 100g to zaledwie 50 kalorii.
Przepis:
- 1 mrożony smoczy owoc
- 1/2 szklanki zimnego mleka migdałowego
- 1/2 mrożonego banana
Na wierzch:
- maliny
- płatki kokosa
- surowe kakao w ziarnach
3. MATCHA SMOOTHIE
Japońska zielona herbata w proszku, powszechnie znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych, o czym wcześniej pisaliśmy. Działa antyoksydacyjnie i przyspiesza metabolizm, dzięki związkowi o nazwie EGCG.
Przepis:
- 2 mrożone banany
- 1 łyżka herbaty Matcha
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
Na wierzch:
- 1 kiwi pokrojone
- granola
- trochę jogurtu naturalnego
- eko syrop z agawy