• ZDROWIE  • DIETA  • Pyszna ciabatta – łatwy przepis

Pyszna ciabatta – łatwy przepis

Ciabatta jest rodzajem włoskiego białego chleba. Jest płaska i ma pyszną chrupiącą skórkę. W języku italiańskim to słowo oznacza „kapeć, łapeć”. Z łatwością można przygotować ją w domu. Jak? Poniżej znajdziecie przepis: 

Składniki: 

250 g mąki pszennej 

150 g mąki orkiszowej

20 g świeżych drożdży 

300 g chłodnej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Wykonanie: 

1.Przygotować dużą miskę, wsypać do niej mąkę, droższe, cukier oraz sól. Dodać do nich wodę i wymieszać łyżką, aż masa stanie się klejąca i gęsta. Przykryć miskę i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

2.Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wyrośnięte ciasto obruszyć mąką wymieszkać i podzielić na 4 lub 5 różnych części. Aby nadać ciabattom ich charakterystycznego kształtu wystarczy odrobinę poskręcać ciasto. 

3.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. W czasie nagrzewania, przygotowane części ciasta posmarować na wierzchu odrobiną oliwy.

4.Piec około 15-20 minut, do momentu kiedy skórka będzie zarumieniona.