• ZDROWIE  • DIETA  • Dieta modelki, czyli co w ciągu dnia jada Romee Strijd

Dieta modelki, czyli co w ciągu dnia jada Romee Strijd

Już od kilku sezonów Romee Strijd to najgorętsze nazwisko w branży mody. W wieku zaledwie 24 lat, jej portfolio obfituje we wpółprace z najważniejszymi markami w branży.  Pojawiła się m.in. w holenderskim, brytyjskim, hiszpańskim i niemieckim wydaniu Vogue, hiszpańskim Harpers Bazaar oraz we francuskim  magazynie Madame Figaro. Jednak sesje w znanych tytułach to nie wszystko, Romee chodziła także na wybiegach u sławnych projektantów Alexander McQueen, Giambattista Valli, Isabel Marant, Jil Sander, czy Kenzo, to raptem kilka z tych najważniejszych, na których się pojawiła.

Od 2015 roku cieszy się statusem aniołka Victoria’s Secret. Na Instagramie obserwuje ją ponad 6,2 mln osób, a na Youtube zgromadziła 1,44 mln subskrybentów. Romee chętnie dzieli się na swoich Social Mediach szczegółami ze swojego życia. Można się z nich dowiedzieć, jak urocza blondynka pracuje nad swoją sylwetką za pomocą ćwiczeń oraz diety. Dziś skupimy się na tym, co w ciągu dnia ląduje na jej talerzu. Przedstawimy przykładowe, dzienne menu Romee Strijd wraz z przepisami:

Przed śniadaniem:

Około 8:00 rano – szklanka ciepłej wody z cytryną ( sok z  wyciśnięty z 1/2 cytryny)

Śniadanie:

Około 8:30 – Owsianka

Składniki:

40 gr płatków owsianych

1/4 szklanki nasion chia

Garść pestek dyni

Jagody Goi

Borówka amerykańska

Cynamon

Łyżka masła orzechowego

1/2 banana

Sposób przygotowania:

1. Rozgnieć banana widelcem. Do płatków owsianych dodaj trochę gorącej wody. Gotować przez 1/2 minuty, aż konsystencja będzie kremowa. Po tym czasie dodać dogniecionego wcześniej za pomocą widelca banana. Zmieszać, gotować jeszcze przez chwilkę.

2.Przelać owsiankę do miski.

3. Na wierzch dodać pozostałe składniki.

Przekąska:

Około 11:00. Truskawki i migdały.

Obiad:

Około 13:00. Tost z awokado.

Składniki:

2 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego)

1 awokado

1 jajko

Hummus

Pieprz i sól

Płatki chilli

Pestki arbuza

Sposób przygotowania:

1.Chleb umieść w tosterze (lub piekarniku).

2.Jajko podsmaż na patelni – zrób jajko sadzone. Przypraw solą i pieprzem.

3.Przekrój awokado na 2 części. Podpieczone pieczywo posmaruj zawartością jej z połówek, drugą kromkę posmaruj hummusem, a póżniej dodaj resztę awokado.

4.Na tak przygotowane kromki połóż podsmażone jajko.

5. Przypraw chili i pestkami arbuza.

Przekąska:

Około 16:00. Świeże warzywa z hummusem.

Kolacja:

Około 19:00. Pieczony bakłażan z farsze oraz gotowanym ryżem.

Składniki (dla 2 osób):

2 bakłażany

170 g brązowego ryżu

75 g serka feta

100g tahini

1/2 granata

5g świeżej mięty

2 łyżki Ras el Hanout

20 g mieszanki nasion

Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1.Bakłażany przekrój na pół. Na wewnętrznej stronie zrób nacięcia nożem – tak, żeby powstał wzorek “kratki”. Zewnętrzną część bakłażana owinąć folią aluminiową. 

2. Oliwę z oliwek wymieszać z Ras el Hanout. Polać mieszanką wewnętrzną część bakłażanów. 

3. Wstawić przyprawione bakłażany do piekarnika – 200 stopni. Czas pieczenia ok. 40 minut. 

4.Z grantu wydłubać nasiona. Mieszankę nasion podprażyć na patelni. 

5. Zagotować ryż, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

6. Wyciągnij bakłażany z piekarnika. Na wierzch nałóż kolejno: tahini, nasiona granatu, feta. 

7. Obok przygotowanych bakłażanów umieść ugotowany ryż, podprażone nasiona. Na koniec posyp miętą. 

Jeśli chcecie zobaczyć, jak Romee przyrządza te przepisy krok po kroku, to zerknijcie tutaj KLIK

Smacznego!

_______________________________