5 przepisów na orzeźwiające, letnie śniadania - issue27.pl
 • ZDROWIE  • DIETA  • 5 przepisów na orzeźwiające, letnie śniadania

5 przepisów na orzeźwiające, letnie śniadania

Zdrowe i pożywne śniadanie powinno być nieodzownym elementem każdego poranka. To właśnie ono zapewnia nam pierwszą dawkę energii w ciągu dnia. Latem, gdy temperatury są już wysokie od samego rana, warto przygotować orzeźwiający, ale zbilansowany posiłek. Jeśli Twoje poranki są najczęściej szybkie i pełne pośpiechu, możesz przygotować śniadanie poprzedniego wieczoru, dzięki czemu zyskasz rano dodatkowy czas, a  posiłek nadal zachowa swoje wartości odżywcze.

Poniżej znajdziesz kilka inspiracji śniadaniowych z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Gwarantuję, że przygotowanie każdego roślinnego przepisu nie zajmie Ci dłużej niż 10 minut.

1.Smoothie bowl

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 2 banany
  • 2 garstki malin lub truskawek (+ kilka sztuk na górę smoothie)
  • masło orzechowe
  • jagody goji 
  • płatki kokosowe

W misce umieść banany i pozostałe owoce, a następnie wszystko razem zmiksuj. Jeśli wolisz bardziej płynną formę, możesz dodać trochę mleka roślinnego, tutaj dobrze sprawdzi się kokosowe albo orkiszowe. Dodaj pozostałe składniki wedle swoich predyspozycji. Voilà i gotowe!

Jeśli nie masz czasu zjeść w domu, wszystkie składniki możesz zmiksować i zabrać ze sobą do pracy w bidonie 🙂

2.Kokosowa granola z patelni z jogurtem roślinnym

Granolę warto przygotować w większej ilości, aby mieć zawsze pod ręką w kryzysowej sytuacji. Do jej przyszykowania potrzebujesz:

  • 6 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych
  • łyżeczkę oleju kokosowego 
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • łyżkę rodzynek

Na patelni rozpuść olej kokosowy, a następnie wsyp płatki. Podpraż je na niewielkim ogniu, aż się zarumienią. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj syrop słodzący i podsmaż przez krótką chwilę cały czas mieszając. Uważaj, aby nie przypalić, ponieważ Twoja granola będzie gorzka. Następnie dodaj cynamon oraz wiórki i jeszcze chwilę trzymaj ją na patelni. Następnie przełóż płatki do miski, aby wystygły i dodaj rodzynki. Gdy granola wystygnie, dodaj jogurt roślinny (ja polecam naturalny kokosowy lub sojowy waniliowy) oraz świeże owoce, na przykład czerwone porzeczki lub wiśnie.

3.Pudding chia

Pudding warto naszykować wieczorem, aby przez noc schłodzić go w lodówce. Do przygotowania potrzebujesz:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 4-5 łyżek nasion chia
  • łyżkę syropu z agawy 
  • ulubione owoce (ja proponuję truskawki, borówki lub maliny)

Nasiona umieść w miseczce i zalej mlekiem. Dodaj syrop i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na całą noc, a rano dodaj tylko ulubione owoce i pyszne, orzeźwiające śniadanie gotowe w 5 minut.

4.Tost z twarożkiem ze słonecznika i figą

Tutaj najwięcej czasu musisz poświęcić na przygotowanie twarożku, ale od razu polecam zrobić więcej, ponieważ szybko znika 🙂

Do przygotowania twarożku potrzebujesz: 

  • szklankę nasion słonecznika
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • sól i pieprz

Pestki słonecznika zalej gorącą wodą i pozostaw pod przykryciem na około 15 minut. Następnie odlej wodę i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksuj. Jeśli pasta będzie za gęsta, możesz dodać troszeczkę wody.

Rozsmaruj twarożek na grzance, ułóż pokrojone w ćwiartki figi, a następnie skrop odrobiną balsamico i syropu z agawy. Możesz również dodać swoje ulubione kiełki lub delikatną roszponkę. 

5.Śniadaniowa komosa z warzywami 

Do przygotowania tego pożywnego i pełnego białka śniadania potrzebujesz:

  • 150 gram komosy ryżowej
  • ząbek czosnku 
  • pomidora
  • sól i pieprz
  • kilka kawałków wędzonego tofu (tutaj dobrze sprawdzi się również tempeh)
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • kolendrę lub natkę pietruszki do posypania

Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, możesz to również zrobić dzień wcześniej w większej ilości, aby mieć “na zapas”. Pomidorka i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Całość podsmaż przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj tofu oraz komosę i jeszcze chwilę gotuj. Dopraw solą, płatkami drożdżowymi i pieprzem, posyp natką lub kolendrą i gotowe. 

_____________________