Przepisy na pyszne zimowe desery
Zimą, gdy za oknem panuje ponura aura, każdy szuka sposobu na polepszenie sobie humoru. Jak wiemy, nic tak nie działa na nastrój, jak pyszny deser, zjedzony w przytulnym, domowym zaciszu.. A gwarantuję, że jeszcze większą satysfakcję sprawi własnoręczne przygotowanie słodkości.
Poniżej znajdziecie kilka prostych, roślinnych przepisów na smakołyki, które umilą Wam długie, zimowe wieczory.
1/ Sypana szarlotka
Do przygotowania potrzebujecie:
- 1 – 1 ½ szklankę mąki pszennej/ orkiszowej
- 1 szklankę kaszy manny
- ½ – ¾ szklanki ksylitolu/ cukru trzcinowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4-6 łyżek roztopionego oleju kokosowego + 2 łyżki do wysmarowania formy
- 6-8 sztuk dużych jabłek
Przygotowanie ciasta dobrze jest zacząć od umycia, obrania i starcia na tarce jabłek. Następnie dodajemy do nich cynamon.
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce i podzielić na 3 części. Dno formy należy wysmarować olejem kokosowym, a następnie ułożyć pierwszą część suchych składników i rozłożyć część jabłek. W tej kolejności ułożyć pozostałe elementy. Na sam koniec, wierzchnią warstwę z mąki i kaszy należy polać roztopionym olejem kokosowym. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez około 60 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
2/ Pieczone gruszki z orzechami włoskimi
Do przygotowania potrzebujecie:
- 2 gruszki
- 2 garście orzechów włoskich
- syrop klonowy
- opcjonalnie: lody do podania
Gruszki należy umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Orzechy posiekać na mniejsze kawałeczki i wymieszać z syropem klonowym. Tu ilość zależy od Waszych preferencji, ważne aby orzechy się skleiły. Na blaszce wyłożonej papierem, układamy owoce i do wydrążonej dziurki wkładamy orzechową masę. Przygotowane owoce pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od twardości gruszek) w piecyku nagrzanym do 180 stopni. Pieczone owoce możemy podawać z kulką Waszych ulubionych lodów.
3/ Owoce pod kruszonką
Do przygotowania potrzebujecie:
- 3 jabłka
- 2 garście mrożonych wiśni
- 6 łyżek mąki orkiszowej/ pszennej
- 3-4 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 4-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
Jabłka umyć i pokroić w drobną kostkę (jeśli nie lubicie skórki to radzę jabłka obrać przed krojeniem). Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć w nim owoce. Z pozostałych składników wyrobić masę na kruszonkę i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie, rozkruszyć ciasto na owoce. Całość należy zapiekać przez 20-25 minut w 180 stopniach.
4/ Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Do przygotowania potrzebujecie:
- 2 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej
- ⅓ – ½ szklanki syropu klonowego/ z agawy
- ½ rozgniecionego banana
- 1 szklanki mleka sojowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczyptę soli
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki masła orzechowego
- dropsy czekoladowe lub pokruszoną tabliczkę czekolady
W jednej misce wymieszać mokre składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a w drugiej połączyć wszystkie suche składniki. Następnie, mokre składniki należy dodać do suchych cały czas mieszając. Na koniec do do masy dodajemy kawałki czekolady i całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec przez około 25-30 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni.
5/ Krem czekoladowy z awokado
Do przygotowania potrzebujecie:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzałego banana
- szczyptę soli
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- opcjonalnie: świeże owoce, bakalie
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zblendować aż do uzyskania gładkiej masy. Podawać z ulubionymi, świeżymi owocami lub bakaliami.
__________