Pyszna ciabatta – łatwy przepis
Ciabatta jest rodzajem włoskiego białego chleba. Jest płaska i ma pyszną chrupiącą skórkę. W języku italiańskim to słowo oznacza „kapeć, łapeć”. Z łatwością można przygotować ją w domu. Jak? Poniżej znajdziecie przepis:
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g mąki orkiszowej
20 g świeżych drożdży
300 g chłodnej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
1.Przygotować dużą miskę, wsypać do niej mąkę, droższe, cukier oraz sól. Dodać do nich wodę i wymieszać łyżką, aż masa stanie się klejąca i gęsta. Przykryć miskę i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2.Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wyrośnięte ciasto obruszyć mąką wymieszkać i podzielić na 4 lub 5 różnych części. Aby nadać ciabattom ich charakterystycznego kształtu wystarczy odrobinę poskręcać ciasto.
3.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. W czasie nagrzewania, przygotowane części ciasta posmarować na wierzchu odrobiną oliwy.
4.Piec około 15-20 minut, do momentu kiedy skórka będzie zarumieniona.