Zdrowe koktajle – sekrety idealnych kompozycji
Koktajle uwielbiamy chyba wszyscy! Jedni wolą te zielone a inni kolorowe. Wystarczy wrzucić kilka warzyw oraz owoców do blendera, zmiksować i gotowe. Lecz czy oto tak naprawdę chodzi w tej całej kompozycji? Jak się okazuje nie jest to wcale takie proste. Cała sztuka polega na uzyskaniu jak najbardziej odżywczego i pożywnego koktajlu, poprzez połączenie warzyw, owoców z ziarnami, nasionami, superfoods i odpowiednimi płynami. Jest również kilka zaleceń o których warto pamiętać:
Dobór warzyw i owoców
Najbardziej zdrowe = sezonowe
Komponując swój koktajl stawiaj na warzywa i owoce jak najbardziej sezonowe. O ile w zimie ciężko o różnorodność, tak w okresie letnim nie powinniśmy mieć z tym problemu. Zwróć uwagę również na to co rośnie w twoim klimacie i nie wymaga długiego transportu. W nadchodzącym sezonie postaw przede wszystkim na brzoskwinie, nektarynki morele, a także maliny, borówki, jagody, porzeczkę, truskawki, agrest czy aronię. Nie rezygnuj jednak z ananasa, kiwi czy bananów, bez których nie wyobrażamy sobie pysznych smoothie i pamiętaj, że klasyki jak gruszka czy jabłko też są zawsze mile widziane.
Świeżość i lekkość uzyskamy dodając zielonego ogórka, seler naciowy, surową cukinię i brokuły. Natomiast niesamowitą gęstość zapewni nam awokado banan czy mango. Jeśli chodzi o zielone liście warto zawsze świetnie sprawdzi się szpinak, natka pietruszki czy mięta lub ostrzejszy w smaku jarmuż.
Pamiętaj także o cytrynie lub limonce oraz kawałku imbiru, który pobudzi układ trawienny.
Wartości odżywcze
By wzbogacić twój koktajl o składniki odżywcze i sprawić by był bardziej pożywny, a co za tym idzie nasycił cię na dużo dłużej dorzuć trochę węglowodanów lub zdrowych tłuszczy.
W tej roli idealne sprawdzą się:
- Płatki owsiane/gryczane/jaglane/quinoa
- Otręby
- Siemię lniane
- Nasiona chia
- Orzechy (namoczone przez noc będą łatwiejsze w trawieniu)
Proszki mocy
Obecnie na półkach sklepów królują superfoods pod postacią różnych proszków, w których kryje się mnóstwo wartości odżywczych i witamin.
Warto zatem rozważyć wzbogacenie swojego smoothie o odrobinę któregoś z nich:
- Guarana, najlepsze naturalne źródło kofeiny, pobudza a efekt działania pozostaje na dłużej niż po kawie.
- Maca, bogata w wiele witamin – B1, B2, C, E; jest źródłem m.in. wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu czy żelaza; ma działanie antydepresyjne i energetyzujące.
- Spirulina, źródło łatwo przyswajalnego białka, witaminy E, K, witamin z grupy B, jodu, żelaza, miedzi, potasu, wapnia; wspomaga układ immunologiczny oraz detoksykację organizmu.
- Chlorella, cenne źródło żelaza oraz witamin: C, A, E, B; zwiększa wytrzymałość podczas treningów oraz wspomaga regenerację.
- Jagody Acai, bogate w witaminę B, C, E; mają działanie przeciwzapalnie.
- Acerola, jedno z najbogatszych źródeł witaminy C.
- Kakao, wpływa na poprawę skupienia, nastroju oraz samopoczucia.
Płyny
Przy tworzeniu smoothie nie zapomnij o płynach. Możesz dodać troszkę wody, jednak zdecydowanie lepiej jest postawić na coś bardziej odżywczego. Świetnie sprawdzą się tu mleka roślinne np. migdałowe kokosowe, czy z nerkowców, a także bogata w niezbędne dla organizmu składniki odżywcze woda kokosowa.