• ZDROWIE  • DIETA  • 5 korzyści, jakie daje jedzenie arbuza

5 korzyści, jakie daje jedzenie arbuza

Najlepszym owocem po jaki można sięgnąć podczas upalnego dnia jest bez wątpienia arbuz. Wiele osób zastanawia się czy jest równie zdrowy, co pyszny. Na szczęście ten owoc to rzeczywiście bomba witamin, cennych mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. W jego składzie znajdziemy m.in. Witaminy A, B1,B5, B6, C, a także magnez oraz potas. Jednak zalety arbuza wykraczają daleko poza tymi pięcioma, o jego prozdrowotnych właściwościach przeczytacie poniżej.

Nawadnia organizm

Pojęcie nawadniania kojarzy się  z czynnością picia czegoś. Cóż, nie do końca.  Arbuz składa się w 92% z wody. Nie tylko pomaga nawilżyć, ale także jak wspomniałam powyżej, jest innym sposobem na uzyskanie dużej ilości codziennych mikroelementów.

Pomaga w trawieniu

Arbuz wspomaga zdrowie układu pokarmowego, ponieważ zawiera błonnik i wodę. Połączenie tych dwóch składników pozwoli Twojemu organizmowi lepiej trawić pokarm i zmniejszyć ryzyko zaparć.

Zmniejsza ból mięśni

Wszyscy odczuwamy czasem ból mięśni po treningu. Bywa na tyle niekomfortowy, że jedyne na co mamy ochotę to leżenie w łóżku i oglądanie Netflixa przez cały dzień. W takiej sytuacji arbuz może okazać się pomocny i zmniejszyć bolesność mięśni dzięki wysokiemu poziomowi L-cytruliny. Badania wykazały, że L-Cytrulina może niwelować odczuwanie bólu. Dlatego właśnie arbuz jest świetną przekąską potreningową!

Obniża ciśnienie krwi

L-Cytrulina wspomaga pracę mięśni poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu pozwala na przepływ większej ilości krwi i jednocześnie rozluźnia naczynia krwionośne. Taki stan prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka zatrzymania akcji serca lub rozwoju nadciśnienia.

Pielęgnacja cera

Arbuz zawiera wspomnianą wcześniej L-cytrulinę, czyli aminokwas dzięki któremu szkodliwe substancje takie, jak na przykład amoniak są usuwane z organizmu. Natomiast witaminy A, C i B6 ochraniają skórę przed działaniem powodujących jej starzenie się wolnych rodników, szkodliwym wpływem słońca oraz zanieczyszczeniami.