Przepis na wegańskie pancakes
Jak najlepiej rozpocząć poranek? Oczywiście przepysznym śnaidaniem! Zdania są podzielone – niektórzy prefeują słone poranki, a inni nie wyobrażają sobie rozpocząć dnia bez odpowiedniej dawki cukru już w pierwszym posiłku. Poniżej znajdziecie bardzo łatwy i szybki do wykonania przepis na wegańskie pancakes.
Do przygotowania roślinnej wersji tradycyjnych pancakes potrzebne są poniższe składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej
- 2 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia patelni
- szczypta soli
- 4-5 łyżeczek brązowego cukru (w wersji zdrowszej możecie zastąpić erytrytolem lub ksylitolem)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczszczonej
- ¼ szklanki aquafaby (woda z puszki po ciecierzycy, najlepiej, aby schłodzić ją przez min. 24h w lodówce)
- 1 ⅓ szklanki ulubionego mleka roślinnego
Suche składniki wymieszaj w misce. Następnie do wysokiego pojemnika wlej aquafabę i dodaj odrobinę soli. Zmiksuj aż do uzyskania sztywnej piany. Suche składniki wymieszaj z olejem i mlekiem roślinnym. Następnie dodaj ubitą aquafabę i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni smaż placuszki, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
_________