Przepis na wegańskie pancakes - issue27.pl
 • ZDROWIE  • DIETA  • Przepis na wegańskie pancakes

Przepis na wegańskie pancakes

 

Jak najlepiej rozpocząć poranek? Oczywiście przepysznym śnaidaniem! Zdania są podzielone – niektórzy prefeują słone poranki, a inni nie wyobrażają sobie rozpocząć dnia bez odpowiedniej dawki cukru już w pierwszym posiłku. Poniżej znajdziecie bardzo łatwy  i szybki do wykonania przepis na wegańskie pancakes.

Do przygotowania roślinnej wersji tradycyjnych pancakes potrzebne są poniższe składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej
  • 2 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia patelni
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżeczek brązowego cukru (w wersji zdrowszej możecie zastąpić erytrytolem lub ksylitolem)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczszczonej 
  • ¼ szklanki aquafaby (woda z puszki po ciecierzycy, najlepiej, aby schłodzić ją przez min. 24h w lodówce)
  • 1 ⅓ szklanki ulubionego mleka roślinnego 

Suche składniki wymieszaj w misce. Następnie do wysokiego pojemnika wlej aquafabę i dodaj odrobinę soli. Zmiksuj aż do uzyskania sztywnej piany. Suche składniki wymieszaj z olejem i mlekiem roślinnym. Następnie dodaj ubitą aquafabę i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni smaż placuszki, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

_________